Hyky Pride-viikolla: Priden historia / Hyky on Pride Week: Pride’s history

*In English below*

Hyky toivottaa kaikille oikein hyvää Pride-viikkoa, joka tänä vuonna sijoittuu ajankohdalle 27.6.-3.7.2022!

Pride-viikolla tuodaan esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, yhteisöä ja kulttuuria. Sana ”Pride” tarkoittaakin suomeksi ”ylpeyttä” – sana viittaa tässä kontekstissa ylpeyteen olla juuri sellainen kuin on. Onkin mielenkiintoista kurkata Priden historiaan ja katsoa, kuinka tämä yhdenvertaisuutta ja ylpeyttä omasta itsestään korostava tapahtuma on saanut alkunsa. 

Pride-viikon juuret juontavat vuoden 1969 Stonewallin mellakkaan New Yorkissa. Kesäkuun 27. ja 28. välisenä yönä Queensissa puhkesivat väkivaltaiset mielenosoitukset. Stonewallin Innin baari, joka oli tarkoitettu homoseksuaaleille ja transihmisille joutui poliisin ratsiaan kohteeksi. Tilanne eskaloitui väkivaltaiseksi yhteenotoksi ja levisi Greenwich Villagen kaduille. 

Mielenosoituksessa noustiin vastustamaan poliisin ja viranomaisten seksuaali ja- sukupuolivähemmistöihin kohdistamaa väkivaltaa syrjintää sekä virka-aseman väärinkäyttöä. Stonewall Innin tapahtumien taustalla oli Yhdysvaltain kulttuurin heteronormatiivisuus, muun muassa homoseksuaalisuuden luokitteleminen mielisairaudeksi sekä julkisen transsukupuolisuuden ilmaiseminen ja transvestismin pitäminen moraalikäsitysten vastaisena.

Maailman ensimmäiset pride kulkueet ja- paraatit pidettiin vuonna 1970 New Yorkissa ja Chicagossa Stonewallin mellakoiden vuosipäivän kunniaksi. 1970-luvun alkupuolella Pride-liike levisi eri osissa Yhdysvaltoja, samoin kuin myös muualle maailmaan kuten Eurooppaan. 

Suomessa 1974 perustettiin Seta ry, silloinen Seksuaalinen tasa-arvo. Järjestön perustamisen vuosipäivää vietettiin toukokuussa ja kyseistä ajankohtaa alettiin kutsua Gay liberation- liikkeen mukaisesti Vapautuspäiviksi.

Kirjoittaja: Sofia Putkinen

Lähteet: Seta ry, Pride.fi ja Tieteen termipankki

//

Hyky wishes everyone good Pride Week which is celebrated 27.6.-3.7.2022 this year!

On Pride Week the rights, community and culture of sexual and gender minorities are highlighted. The word ”pride” stands for pride to be just the way you are. It is interesting to take a look back on Pride’s history and see how this movement that underlines equity and the pride to be just the way you are has begun.

Pride Weeks dates back to the Stonewall riots in New York in 1969. Violent demonstrations broke out in Queens on the night of June 27-28. The bar at the Stonewall Inn, which was meant for homosexuals and transgender people, was raided by police. The situation escalated into a violent clash and spread to the streets of Greenwich Village. 

The demonstration opposed violence by the police and the authorities against sexual and gender minorities, as well as abuse of office. The events at the Stonewall Inn were driven by the heteronormativity of U.S. culture, including the classification of homosexuality as a mental illness, as well as the expression of public transgenderism and the perpetration of transvestism against moral perceptions.

The world’s first pride marches and parades were held in 1970 in New York and Chicago to celebrate the anniversaries of the Stonewall riots. In the early 1970s, the pride movement spread to different parts of the United States, as well as to other parts of the world, such as Europe.

In 1974, Seta ry, then Seksuaalinen tasa-arvo, was founded in Finland. The anniversary of the foundation of the organization was celebrated in May, and in accordance with the gay liberation movement that time began to be called Liberation Days.

Writer: Sofia Putkinen
Sources: Seta ry, Pride.fi and Tieteen termipankki

%d bloggaajaa tykkää tästä: