Sateenkaariyhteisöjen historia Suomessa

Tämän tekstin on kirjoittanut Helsingin YK-nuorten puheenjohtaja Akseli Mikkola.

Kesäkuussa 2021 tulee täyteen 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistamisesta tautiluokituksesta Suomessa. Sateenkaarihistoria Suomessa ei ole edistyksellistä, vastoin monen kuvitelmia. Pelkästään nykypäivänä LGBTQAI+ -yhteisö kohtaa jatkuvasti syrjintää ja epäoikeudenmukaista kohtelua, historiasta puhumattakaan. Isoimmat harppaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohdalla on tehty 2000-luvulla ja paljon on vielä tehtävää niiden normalisoimiseksi. Valitsimme yhdeksi vuoden 2021 Pride-viikon blogin aiheista sateenkaariyhteisöjen historian Suomessa.

Alla listattuna suurimmat edistysaskeleet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamisessa. 

1971 Homoseksuaalisuuden dekriminalisointi eli rangaistavuus poistettiin rikoslaista.

1981 Lääkintöhallitus ilmoittaa 26.6. poistaneensa homoseksuaalisuuden sairausluokituksesta.

1998 Homoseksuaalisuuden kehotuskielto kumotaan 28 vuoden jälkeen, jota aikaisemmin julkinen kehotus homoseksuaalisuuteen oli kielletty.

1998 Hetero- ja homoseksuaalisen seksin suojaikärajat yhtenäistetään.

2000 Uusi perustuslaki astuu voimaan. Lain 6 § sisältää yhdenvertaisuuden lain edessä sekä yleisen syrjintäkiellon. Tarja Halonen valitaan Suomen presidentiksi. Hän on maailman ensimmäinen presidentti, jonka ansioluetteloon kuuluu myös LHBT-järjestön puheenjohtajana toimiminen (Setan puheenjohtaja 1980-1981).

2003 Translaki astuu voimaan (Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta).

Sen myötä edellinen kastroimislaki kumotaan, mutta sukupuolen juridinen vahvistaminen edellyttää kuitenkin edelleen joko sterilointia tai lisääntymiskyvyttömyyttä.

2007 Laki hedelmöityshoidoista hyväksytään. Se sallii hoidot luovutetuilla sukusoluilla ilman parisuhteeseen tai kumppanin sukupuoleen kohdistuvaa rajoitusta. Ennen lain voimaantuloa hoitoja on annettu, mutta lain säätämisen yhteydessä käydään kiihkeää keskustelua siitä, pitäisikö se kieltää. Sosiaalinen vanhempi saa oikeuden vanhempainrahakauden käyttöön, jos hän on rekisteröidyssä parisuhteessa ja asuu yhdessä toisen vanhemman ja lapsen kanssa.

2011 THL poistaa transvestisuuden sairausluokituksesta Suomessa. Aiemmin transvestisuus oli luokiteltu mielenterveyden häiriöksi WHO:n ICD-luokituksen mukaisesti.

Seksuaalinen suuntautuminen lisätään rikoslakiin viharikosten rangaistusten koventamisperusteisiin.

2014 Eduskunta säätää kansalaisaloitteen mukaisen tasa-arvoisen avioliittolain.

2015 Uudistuneet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki astuvat voimaan. Tasa-arvolaissa sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennetaan koskemaan sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Vähemmistövaltuutettu muuttuu yhdenvertaisuusvaltuutetuksi, jolla on oikeus käsitellä syrjintää kaikilla perusteilla.

2017 Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1.3. Pakkoavioero poistuu translaista. Samaa sukupuolta olevia avopareja kohdellaan yhdenvertaisesti sosiaalietuuksien osalta.

2020 Sateenkaarihistorian ystävät ry perustetaan.

Sateenkaariyhteisön oikeuksien historia Suomessa ei ole järin kaunista katseltavaa, sillä kehitys on kuitenkin ollut hidasta. Parempaan suuntaan kansallinen lainsäädäntö menee vuosi vuodelta, mutta monet suuret edistysaskeleet ovat tapahtuneet vasta 2000-luvulla. Lainsäädäntö on kehittynyt, mutta yhteiskunnan sosiaaliset asenteet ja normalisointi ovat paljon hitaammin kehittyneet perässä. Lainsäädännön ohella tärkein on myös sosiaalisen ympäristön avoimuuden lisääminen. LGBTQAI+ -yhteisön oikeuksista tulisi puhua jatkuvasti ja normalisoida se. Yksi kuukausi vuodessa ei riitä siihen, että ihmiset voivat olla omia itsejään vaan tulisi sen tapahtua kellon ympäri, joka vuoden jokaisena päivänä.

Kuva: Seta

%d bloggaajaa tykkää tästä: