7.4. The International Day of Reflection on the Genocide in Rwanda: Must see films

7.4 Ruandan kansanmurhan muistopäivä

Vuosikymmeniä kestänyt jännitteinen tilanne kärjistyi lopulta sadan päivän kärsimykseksi, minkä aikana henkensä menetti yli miljoona ihmistä. Tämän kammottavan tapahtuman muistoksi 7. huhtikuuta vietetään Ruandan kansanmurhan muistopäivää. Tänä vuonna tapahtumista tulee kuluneeksi 26 vuotta, mutta kansa ei ole unohtanut. Tämän päivän Ruandassa vallitsee vahva halu ylläpitää rauhaa ja sitä pidetään yhtenä Afrikan mallimaista. Maassa ei kuitenkaan vieläkään ole vapaata lehdistöä ja kansanmurhaa käytetään selityksenä toisinajattelijoiden vaimentamiselle. Toivo onkin nuorissa, että vuosikymmeniä kestänyt kostonkierre saadaan viimein päättymään.

1900-luvun järkyttävimpiin väkivallantekoihin lukeutuva kansanmurha oli kärjistymä useiden vuosien jännitteistä. Ruandan pääväestön muodostavat perinteisesti karjankasvattajina tunnetut tutsit sekä maanviljelyksestä elantonsa saaneet hutut. Saksan ja Belgian siirtomaavallan aikana erityisesti tutseja suosittiin hutujen kustannuksella. Väkivallantekoja oli tapahtunut puolin ja toisin jo useiden vuosien ajan. Kamelin selkä katkesi kuitenkin kuudes huhtikuuta 1994, jolloin Ruandan silloisen presidentin lentokone ammuttiin alas. Tästä alkoi sata päivää kestänyt verilöyly, jossa surmansa sai enimmäkseen tutseja, mutta myös kansanmurhaa vastustaneita maltillisia hutuja sekä twa-heimoon kuuluvia. 

Erityisesti länsimaiden hidas reaktio väkivallan hillitsemiseksi herätti runsaasti arvostelua. Turvallisuusneuvostossa pohdittiin pitkään oliko kyseessä sisällissota vai kansanmurha. Vasta toukokuussa, kun 500 000 ihmistä oli saanut surmansa silmittömän väkivallan seurauksena, turvallisuusneuvosto julisti, että Ruandassa saatetaan suorittaa kansanmurhaa. 

Aiempina vuosina muistopäivänä on järjestetty tapahtumia, mutta tänä vuonna ihmisiä kannustetaan muistamaan päivää virtuaalisesti. Vakava aihe on innoittanut useita elokuvantekijöitä. Aiheeseen voikin tutustua muun muassa tässä postauksessa esiteltyjen elokuvien myötä:

//

The tense situation that lasted for decades eventually escalated into a hundred days of suffering, during which more than a million people lost their lives. To commemorate this horrific event, April 7 is the International Day of Reflection on the Genocide in Rwanda. This year marks 26 years since the events, but the people have not forgotten. Today’s Rwanda has a strong desire to maintain peace and is considered one of Africa’s model countries. However, there is still no free press in the country and genocide is being used as an explanation for the suppression of dissidents. Indeed, there is hope in young people that the decades-long cycle of revenge will finally come to an end.

The genocide, one of the most shocking acts of violence of the 20th century, was an escalation of tensions over several years. The main population of Rwanda consists of the Tutsis, traditionally known as livestock farmers, and the Hutus, who made their living from agriculture. During the German and Belgian colonial rule, the Tutsis in particular were favored at the expense of the Hutus. Violence had taken place on both sides for several years. However, Camel’s back broke on April 6, 1994, when the plane of the then president of Rwanda was shot down. This marked the beginning of a hundred-day massacre in which mostly Tutsis were killed, but also moderate Hutus who opposed the genocide and members of the twa tribe.

In particular, the slow reaction of the West to curbing the violence attracted much criticism. For a long time, the Security Council considered whether it was a civil war or a genocide. It was not until May, after 500,000 people had been killed as a result of blatant violence, that the Security Council declared that a genocide might be carried out in Rwanda.

In previous years, events have been organized on Memorial Day, but this year people are encouraged to remember the day virtually. The serious subject has inspired several filmmakers. The subject can be explored with these films, among others:

Hotel Rwanda (2004)

Irlantilaisen Terry Georgen elokuva Hotel Rwanda on todennäköisesti tunnetuin elokuva aiheesta. Elokuva seuraa olosuhteiden kärjistymistä kigalilaisen hotellinjohtajan Paul Rusesabaginan näkökulmasta. Elokuvassa tulee esille selkeä kritiikki länsimaiden toimintaa kohtaan. Rusesabaginan ymmärtäessä tilanteen vakavuuden entisestä loistohotellista muodostuu turvapaikka vainotuille tutseille sekä kansanmurhaa vastustaneille hutuille. Yli tuhannen ihmisen henki on Rusesabaginan neuvokkuuden varassa.

//

Irishman Terry George’s film Hotel Rwanda is probably the most famous film on the subject. The film follows the escalation of circumstances from the perspective of Paul Rusesabagina, a hotel manager from Kigali. The film shows a clear critique of Western action. When Rusesabagina understands the seriousness of the situation, the former luxury hotel will become a refuge for the persecuted Tutsis and the Hutus who opposing the genocide. The lives of more than a thousand people depend on the ingenuity of Rusesabagina.

Shake Hands with the Devil (2007)

Kanadalainen sotadraama, joka tarkastelee kansanmurhaa YK:n kenraaliluutnantin Romeo Dallairen näkökulmasta. Kyseinen elokuva perustuu samannimiseen Dallairen elämänkerralliseen teokseen. Elokuva kritisoi eritoten länsimaiden hidasta puuttumista kriisiin. Dallairen lausahdus kuvaa Ruandassa olleiden YK-joukkojen toimivaltaa: “We’re here to keep peace, not make it”. Tosin voidaan jälkeenpäin arvioida, onnistuttiinko ensimmäisessä tavoitteessa.

//

A Canadian war drama looking at genocide from the perspective of UN Lieutenant-General Romeo Dallaire. The film in question is based on Dallaire’s autobiographical work of the same name. The film criticizes, in particular, the slow intervention of the West in the crisis. Dallaire’s statement describes the competence of UN forces in Rwanda: “We’re here to keep peace, not make it”. Admittedly, it is possible to assess afterwards whether the first objective was achieved.

Birds Are Singing in Kigali (2017)

Puolalaisen ohjaajapariskunnan tuotos tarkastelee kriisistä selviytymistä ja siihen liittyviä vaikeuksia. Puolalainen ornitologi auttaa menehtyneen työtoverinsa tutsi-tytärtä pakenemaan kanssaan Puolaan. Elokuva pureutuu haasteisiin tavalliseen elämään sopeutumisessa traumaattisen kokemuksen jälkeen. 

//

The output of the Polish filmmaker couple concentrates on coping with the crisis and the difficulties associated with it. A Polish ornithologist helps the Tutsi daughter of her deceased co-worker flee with her to Poland. The film tackles the challenges of adjusting to ordinary life after a traumatic experience.

Munyurangabo (2007)

Korealais-yhdysvaltalaisen Lee Isaac Chungin ohjaama Munyurangabo erottuu joukosta, sillä se on kuvattu Ruandan kansallisella kielellä kinyarwandalla. Ruandan oma elokuvateollisuus on vielä lapsenkengissä ja kyseinen elokuva onkin ensimmäinen täyspitkä elokuva ruandaksi. Aiemmista eroten elokuva keskittyy nykyhetkeen ja kansanmurha esiintyy elokuvassa lähinnä kertomusten kautta. Edellä mainituista eroten painopiste on 2000-luvun ongelmissa ja siinä miten kipeä muisto vaikuttaa edelleen ihmisten arkeen. 

//

Directed by Korean-American Lee Isaac Chung, Munyurangabo stands out from the crowd as it is depicted in the Rwandan national language Kinyarwanda. Rwanda’s own film industry is still in its infancy and that film is the first full-length film into Rwanda. Unlike in the past, the film focuses on the present and genocide appears in the film mainly through narratives. Unlike the above, the focus is on the problems of the 21st century and how painful memory continues to affect people’s daily lives.

Monet mainituista elokuvista ovat saatavilla suoratoistopalvelujen lisäksi muun muassa YouTubessa. Toivottavasti näistä suosituksista löytyi sinulle katseltavaa poikkeusolosuhteisiin!

//

Many of the films mentioned above are available in broadcast services or on YouTube. Hopefully you found something interesting to add to your to must see list!

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10722064

https://www.un.org/en/preventgenocide/rwanda/index.shtml

%d bloggaajaa tykkää tästä: