Hyky maailmalla: Idan tie vei Hykystä YK-tehtäviin Hanoihin

Hyky maailmalla -blogisarja seuraa hykyläisten matkaa kansainvälisillä areenoilla. Koomme yhteen terveisiä ympäri maailmaa niin opintomatkoilta kuin nykyisiltä ja entisiltä jäseniltä. Istu alas ja nauti matkasta!

Hyky in the world -blog series follows the journey of the UN Youth of Helsinki in the international arenas. We bring together greetings from study trips to current and former members around the world. Sit back and enjoy the trip!

Helsingin YK-nuorten vanha aktiivijäsen Ida Uusikylä ahkeroi kehitystehtävien parissa UNDP:n Vietnamin toimistossa. Työnsä innovaatioasiantuntijana hän kokee syvästi merkitykselliseksi.

Kestävä kehitys, vammaisasiat, kiertotalous… UNDP:n Vietnamin toimistossa työskentelevä innovaatioasiantuntija ja vanha hykyläinen Ida Uusikylä kuvailee työpäiviään innostuneesti.  

  • Ihmeellisesti olen päätynyt tekemään juuri näitä töitä. Olen aina vain seurannut sitä, mikä inspiroi.

YK:n kehitysohjelma UNDP on maailmanlaajuinen kehitysverkosto, jonka tavoitteena on parantaa elinoloja kaikkialla maailmassa. Idankin arkeen kuuluu globaalien ja kansallisten haasteiden ruotimista esimerkiksi toimiston Accelerator Labissa, jossa etsitään uusia tapoja ratkaista kehityksen ongelmia.

  • Vietnam on matalan keskitulon maa, joka kehittyy kovaa vauhtia. Kasvua edistävät tekijät kuitenkin kuormittavat samalla ympäristöä ja uhkaavat inkluusiota. UNDP:lla on ymmärretty, ettei näitä monimutkaisia haasteita voida ratkoa samoilla keinoilla kuin ennen, ja siksi kehitämme uusia lähestymis- ja toimintatapoja jatkuvasti.

Hykystä suuntaa ja inspiraatiota

Politiikan tutkimusta opiskellessaan Ida ei vielä aavistanut, mistä hän tulisi itsensä löytämään. Kehitystehtävät kuitenkin vetivät puoleensa, ja Helsingin YK-nuorissa niitä pääsi paikallisjärjestön kehyksessä kokeilemaan.

  • Seminaarit, paneelit ja workshopit toivat konkretiaa moniin itseäni kiinnostaviin teemoihin ja tasapainottivat teoriapainotteista opiskelua.

Yhdistyksen taloudenhoitajana hän oppi myös käytännön työelämätaitoja kokousjärjestelyistä yhdistyksen varojen hoitoon asti. Hyky-vuosista on jäänyt käteen niin arvokasta ammennettavaa työelämää varten kuin lämpimiä muistojakin.

  • Esimerkiksi opintomatka Kööpenhaminaan seka Porthanian edessä järjestetty hävikkibrunssi ovat jääneet mieleeni.

Hykyn lisäksi Ida toimi aktiivisesti myös valtio-opin opiskelijoiden VOO:n ainejärjestössä ja Suomen YK-nuorten hallituksessa, jossa sai kuvan vaikuttamistoiminnasta kansallisella tasolla.

Työtä, jolla on merkitystä

Sivuaineinaan kehitysmaatutkimusta ja taloustiedettä lukenut valtiotieteilijä valmistui lopulta maisteriksi London School of Economicsista. Ennen UNDP:tä hän kerrytti työkokemusta harjoitteluista esimerkiksi ulkoministeriössä.

  • Opintojen ansiosta ymmärrän poliittisia rakenteita seka hallinnollisia ongelmia, kuten organisaatiouudistuksen pulmia, syvällisemmin.

Gradu liittyi tiiviisti Vietnamiin, jonne Ida pääsi CIMO-harjoitteluun ja jossa hän myöhemmin solmi nykyisen sopimuksensa.

  • Upeinta työssäni on se, että saan olla tekemisissä niin tärkeiden ja mielenkiintoisten asioiden kanssa. Päiväni vaihtelevat paljon, koska tyoskentelen tiiviisti kaikkien toimistomme tiimien kanssa.

Merkityksellisyyden tunne auttaa kohtaamaan haasteita, joita vieraassa maassa työskentely tuo mukanaan. Vietnamin valtiollisen instituution ja kulttuurin ymmärtäminen on ottanut aikaa.

  • Vaikka kielimuuri on usein tullut vastaan, kaikista kommunikaatiotilanteista on silti selvitty. Kohdemaan kielen ymmärtäminen onkin näissä tehtävissä tärkeää.

Aarteita matkalla YK:n työntekijäksi

Jatkossa Ida mielisi jatkaa innovaatiotehtävien parissa toimimista.

  • Elämänasenteeni on sellainen, että päädytään mihin päädytään. Aina kun tähän asti olen ottanut jonkun tilaisuuden vastaan, on siitä poikinut muita mielenkiintoisia juttuja.

YK-urasta tai kehitystehtävistä haaveilevia hän rohkaisee verkostoitumaan ja kartuttamaan uusia kokemuksia. Aarteita matkan varrelta voi kerätä esimerkiksi järjestötyöstä, YK-harjoitteluista tai vaikkapa vapaaehtoistöistä ulkomailla.

  • Kun uskaltaa tarttua mielenkiintoisilta tuntuviin mahdollisuuksiin, niitä aukeaa usein lisää. Suosittelenkin Hykyyn lähtemistä, jossa varmasti tapaa mielenkiintoisia ihmisiä ja saa olla mukana tärkeissä tehtävissä!

%d bloggaajaa tykkää tästä: