Hyky maailmalla: Pietarin matkakertomus

Hyky maailmalla -blogisarja seuraa hykyläisten matkaa kansainvälisillä areenoilla. Koomme yhteen terveisiä ympäri maailmaa niin opintomatkoilta kuin nykyisiltä ja entisiltä jäseniltä. Istu alas ja nauti matkasta!

Hyky in the world -blog series follows the journey of the UN Youth of Helsinki in the international arenas. We bring together greetings from study trips to current and former members around the world. Sit back and enjoy the trip!

Helsingin YK-nuorten tiedottaja Akseli osallistui Suomen YK-nuorten järjestämälle opintomatkalle Pietariin kuluneen syksyn aikana Seuraavaksi sukellamme hänen kokemuksiin ja ajatuksiin matkalta.

Matkaan lähdimme lauantaina 19.11.19 yhdeksän hengen ryhmän voimin Helsingin päärautatieasemalta kohti Pietaria. Matkan tarkoituksena oli tutusta Venäjän poliittisen historian museoon, Pietarin pääkonsulaattiin, ympäristöjärjestö Bellonaan, Suomen Pietarin Instituuttiin ja päästä tapaamaan paikallisia YK:n mallikokouksessa olleita nuoria paikallisesta lukiosta sekä oppimaan uutta Venäjästä ja venäläisestä kulttuurista.

Matka sujui nopeasti ja mukavasti Allegro-junalla, ja matkan aikana ehdimme jo vähän tutustua toisiimme. Ensimmäisenä päivänä ehdimme käydä nauttimassa kaukaasialaisen ravintolan antimista ja illalla suuntasimme paikalliselle lukiolle vierailemaan, jotka järjestivät vuosittain suomalaisen FinMunin tapaan YK:n mallikokouksen. Lukiolaiset olivat juuri samana päivänä saapuneet Jerusalemista kokouksesta, jossa he olivat edustaneet jotain YK:n maata pois lukien oman kotimaansa. Kokouksia järjestetään kaksi kertaa vuodesta ja kestoltaan ne vaihtelevat 3-5 päivään ja mukana oli tänä vuonna oppilaita yli kymmenestä valtiosta ja viimeisimmän kokouksen pääaihe oli naisten eriarvoisuus ympäri maailman. Oppilaille annettiin kolme kuukautta aikaa suunnitella esitystään, jonka jälkeen he pitivät puheenvuoroja edustavansa maan puolesta ja jokaisella maalla oli jokin pyrkimys saavuttaa tietty päämäärä. Konferensseissa oppii vaikuttamaan ja perustelemaan omia näkemyksiään, kehittämään englannin kielen taitoa ja tutustumaan muihin nuoriin ympäri maailman. Tapaaminen oli oikein antoisa ja antoi perspektiiviä paikalliseen nuorisojärjestötoimintaan ja kokouksen järjestämiseen. Juttelimme nuorten kanssa malli-YK-kokouksesta, kestävästä kehityksestä ja nuorten tulevaisuuden suunnitelmista.

Sunnuntaina 20.11.19 aloitimme päivän jo yhdeksän aikaan vierailemalla Pietarin poliittisen historian museossa. Meille oli järjestetty opastettu kierros ja kiersimme museon läpi ja opimme Venäjän vallankumouksesta, toisesta maailmansodasta sekä Venäjän hallinnoista. Museossa oli erillisiä huoneita, joista mieleenpainuvimpana koin Leninin työhuoneen, Bolsevikkisen vallankumouksen huoneen ja Nikolai II kuvaava muotokuva, jolla on jokseenkin synkkä historia. Nikolai II murhattiin ja hänen muotokuvansa viillettiin veitsillä ja lopulta rakennettiin uudelleen.

Museovierailun jälkeen osa porukasta vieraili Talvipalatsissa ja osa lähti tutustumaan paikalliseen ostoskeskukseen, josta löytyi hyviä tuliaisia kotiin viemisiksi. Illalla kävimme Georgialaisen keittiön ravintolassa nauttimassa suussa sulavasta ruoasta. Söimme hapanta rahkaleipää, erilaisia nyyttejä, ja muita georgialaisia herkkuja.

Maanantaina 21.11.19 vierailimme ympäristöjärjestö Bellonassa ja Suomen Pietarin instituutissa, joka on suomalaisen ja venäläisen kulttuurin kohtauspaikka. Sen tarkoituksena on tutustuttaa venäläisiä suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan laaja-alaisesti. Instituutti järjestää erilaisia yleisötapahtumia, seminaareja, luentoja, konsertteja, näyttelyitä ja vaalii suomalaista kirjallisuutta. Instituutilla on oma suurehko kirjasto täynnä suomen- ja ruotsinkielistä kirjallisuutta ja se on vain kasvattanut suosiotaan vuosien varrella. Instituutti on erittäin kulttuuripainotteinen, mutta tukee myös tutkimusta ja tiedettä. Se on myös asiantuntijaorganisaatio Pietarissa, johon taiteilijat voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä ja kysyä neuvoa. Tämän vuoden suurin Instituutin järjestämä tapahtuma on Alber Edelfeltin näyttely yhdessä Pietarin taideakatemian kanssa, johon tuodaan Edelfeltin maalaamia kuvia ja luonnoksia venäjän keisariperheestä. Instituutti järjestää myös elokuvakerhon kuukausittain, jossa esitetään suomalaisia elokuvia, joista Marraskuun osalta oli tulossa Juha vuodelta 1937 Juhani Aholta ja samasta elokuvasta Aki Kaurismäen tulkinta vuodelta 1999 ja näitä voi verrata keskenään ja keskustella aiheesta. Instituutin tehtävänä on myös osaltaan edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa Venäjällä, josta oli se järjestämässä tapahtumaa loppuvuodesta. Lyhyesti instituutti haluaa laajentaa käsityksiä suomalaisuudesta muuhunkin kuin muumeihin, mökkiin ja kalastukseen.

Instituutin jälkeen kävimme ruokailemassa ja siitä menimme suoraan paikalliseen ympäristöjärjestö Bellonaan. Bellona on toiminut Pietarissa vuodesta 1986 toimintansa aloittanut riippumaton norjalainen ympäristöjärjestö, joka keskittyy EU:n, Norjan, Venäjän ja Yhdysvaltojen alueelle. Pietarissa järjestö toimii vapaaehtoispohjalta ja sen tehtävänä on edistää luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä erityisesti Pietarin alueella, esimerkiksi puistojen säilyttämistä ennallaan, kierrätyksen mahdollistamista ja parantamista. Järjestö jakaa ilmaislehteä ja pitää yllä nettisivuja. Järjestö on viimeaikoina toiminut Pietarin viheralueiden puolustajana, joiden paikalle halutaan rakentaa infasfruktuuria. Järjestö perustaa toimintansa lahjoittajille ja säätiöiltä saatavalle tukirahalle. Järjestö tekee myös kouluvierailuja Pietarilaisissa kouluissa tavoitteenaan edistää tietoisuutta elinympäristöstä, ja haluavat muuttaa venäläisiä arvoja luonnonsuojeluun ja kasvisruokaan liittyen sekä valistaa kansalaisia lisää ympäristöongelmista. Se antaa myös tiedollista ja oikeudellista apua ympäristötapaturmien uhreille.

Tiistaina 22.11.19 reissumme huipentui Suomen Pietarin pääkonsulaatti vierailulla, jossa saimme suomalaista perspektiiviä Pietariin ja Venäjään. Konsulaatin tehtävänä on edistää vientiä, Suomi -kuvan lisäämistä, konsulipalvelut ja viisumiasiat. Konsulaatti avustaa esimerkiksi passipalveluissa, johon voi ottaa yhteyttä passin hävittyä. Se edistää suomalaisten yritysten toimintaa Venäjällä, ja auttaa FinnInvestin kautta venäläisten firmojen pääsyä suomalaisille markkinoille. Suomen Pietarin pääkonsulaatti on myös Suomen ulkomaan edustajistoista kaikista suurin, ja se oli pelkästään ulkoapäin näyttävän näköinen. Tyypilliseen työpäivään konsulaatissa voi kuulua esimerkiksi venäläisestä jätehuollosta neuvottelua, viisumiasioiden hoitoa tai japanilaisten kanssa neuvottelua akustiikasta. Konsulaatti varmistaa tuen ongelmatilanteissa ja kantaa vastuuta riippumattoman oikeudenkäynnin toteutumisesta mikäli suomalainen on syytettynä Venäjän tuomioistuimessa.

Mielenkiintoista oli kuulla, kuinka suosittu maabrändi Suomi on Venäjällä. EU nähdään Venäjällä negatiivisena, mutta Suomi nähdään erillisenä maana EU:sta ja huomattavasti yli 70% näkee Suomen positiivisena ja hyvänä asiana, jopa 50% Pietarilaisista 18-22 vuotiaista olisi valmiita muuttamaan Suomeen pysyvästi. Venäjällä suomalaiset tuotteet ovat myyntimenestys ja monia venäläisiä tuotteita kaupataan suomalaisena laatuna, esimerkiksi  venäläistä maitoa mainostettiin sanoin “suomalainen laatu, venäläinen maito.” Nokian renkaat ovat myös suosituimpana suomalaisena vientituotteena arvostetuin ja ostetuin rengas Venäjällä. Suomalainen laatu- merkki tarkoittaa Venäjällä samaa kuin joutsen- tai EU:n ympäristömerkki Suomessa – se takaa laadun. Päiväkodeissa näkee Reiman haalareita ja Pietarin kaduilla pystyy huomata Prisman katumainoksia, luottamus elintarvikkeisiin on Venäjällä heikkoa, mutta suomalaisuuteen luotetaan. Kun Venäläisiltä kysyttiin, mitä Suomesta tulee mieleen oli vastaus muun muassa luonto, suomalaiset tuotteet, hyvinvointi, kehittyneisyys, kalastus, Pohjoismaat, Helsinki, sauna, vaatteet, hyvinvointiyhteiskunta, ystävällisyys, Valio ja Suomen vierailut.

Matkalla opimme paljon venäläisestä yhteiskunnasta, suomalaisuuden merkityksestä venäjällä sekä Venäjän historiasta ja sen vaiheista. Pääsimme nauttimaan niin venäläisistä blineistä kuin georgialaisesta ja kaukaasialaisesta ruoasta, ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Vierailut pääkonsulaatissa ja Suomen Pietarin Instituutissa antoivat loistavaa perspektiiviä Venäjällä elämiseen Suomessa ja suomalaiseen kulttuuriin Venäjällä. Se antoi myös mahtavan tilaisuuden tutustua suomalaisiin harjoittelijoihin kaikissa kyseisissä kohteissa, kuulla heidän kokemuksiaan ja suosituksiaan. Saimme hyviä vinkkejä tulevaisuuden työelämää varten, kokemusta ja loistavia ruokapaikka suosituksia. Kaikki tulivat hyvin toimeen keskenään ja matkan aikana ehti tutustua matkalaisiin ja saada uusia ystäviä ympäri Suomen. Palasimme Suomeen monta kokemusta rikkaampina ja aivan loistavasta vietetystä ajasta haikeina.

Terveisin,

Akseli

Helsingin YK-nuorten tiedottaja

%d bloggaajaa tykkää tästä: