Hyky maailmalla: Ihmisoikeuskoulutusta Genevessä

Hyky maailmalla -blogisarja seuraa hykyläisten matkaa kansainvälisillä areenoilla. Koomme yhteen terveisiä ympäri maailmaa niin opintomatkoilta kuin ja entisiltä jäseniltä. Istu alas ja nauti matkasta!

Hyky in the world -blog series follows the journey of the UN Youth of Helsinki in the international arenas. We bring together greetings from study trips to current and former members around the world. Sit back and enjoy the trip!

Elokuussa sain mitä mahtavimman mahdollisuuden päästä edustamaan niin Helsingin, kuin Suomen YK-nuoria maailmalle. YK-liitto ja Suomen YK-nuoret sponsoroivat kaksi edustajaa Suomesta Geneveen WFUNA:n (World Federation of United Nations Association, YK-liittojen kattojärjestö) järjestämälle ”Human Rights in Action”-kurssille. Tällä kertaa blogissa siis lyhyt matkareportaasi tuolta ihmisoikeuksien kehdosta.

Oppimista monikulttuurisessa seurassa

Kurssille oli valittu 18 edustajaa eri puolilta maailmaa; 4 pohjoisamerikkalaista, 6 afrikkalaista, 5 eurooppalaista ja 3 aasialaista eri taustoista tulevaa nuorta. Kurssin hedelmällisintä antia olivat osallistujien pitämät alustukset oman kotimaansa ihmisoikeustilanteesta. Suomalaiset ongelmat tuntuivat pieniltä, kun kuuli yhden kurssilaisen joutuneen poliisikuulusteluun vain siksi, että hänen tiedettiin matkustavan Geneveen, joka tunnetaan yleisesti YK:n ihmisoikeuskeskuksena. Toinen osallistujista taas oli virunut lähtöä edeltävät 4 päivää putkassa, koska oli osallistunut kotimaassaan ihmisoikeuksia vaatineeseen mielenosoitukseen.

Useisiin muihin maihin verraten pienet ongelmat eivät kuitenkaan ole syy painaa ihmisoikeusrikkomuksia villaisella Suomessa. Tanskalainen kollegani mainitsi yhdeksi suureksi ihmisoikeusongelmaksi kotimaassaan sen, ettei ihmisoikeusloukkauksia tunnusteta rikkeiksi, vaikka lain mukaan ne sellaisia olisivatkin. Suomessa elämme hieman samanlaisessa kuplassa, vai koska olet viimeksi kuullut mediassa puhuttavan suomalaisista ihmisoikeusrikkomuksista? Suomen UPR-raportin (Universal Periodical Review) mukaan suurimpia ongelmia maassamme ovat Saamelaisten aseman hyväksyminen ja maanomistuskiistat, trans-sukupuolisten asema ja oikeudet yhteiskunnassa, sekä sukupuolia epätasa-arvottava asevelvollisuus ja siitä seuraava mielipidevankeus (totaalikieltäytyminen). Muita mainittavia ja HYKY:nkin toiminnassa tänä vuonna esille tulleita teemoja raportissa ovat esimerkiksi lisääntynyt xenofobia ja vihapuhe, sekä pakolaisten kohtelu.

Vaihtuvia teemoja palatsimiljöössä

Koulutus järjestettiin YK:n palatsissa, joka on valtava alue likellä Geneven keskustaa. Palatsin alueella on uuden ja vanhan päärakennuksen lisäksi useita pieniä huviloita ja rakennuksia, joissa toimii erinäisiä YK-toimielimiä. Lisäksi järjestöt ovat levittäytyneet Genevessä laajalti päämajan lähiympäristöön. Omana tukikohtanamme toimi Villa le Bocage, jossa myös WFUNA:n Euroopan toimisto sijaitsee. Jos satut vierailemaan Genevessä (mitä lämpimästi suosittelen), varaa ihmeessä opastettu kierros palatsiin, sisällä on lahjoituksia jokaiselta jäsenmaalta ja esimerkiksi aulan lattia on tehty suomalaisesta graniitista!

Aiemmin mainitsemieni kurssilaisten alustusten lisäksi, ohjelma täyttyi eri ihmisoikeustoimielinten esittelyillä, palatsikierroksilla, UPR-simulaatiolla ja projektinhallintakoulutuksella. Kouluttajina toimivat vaihtuvat asiantuntijat eri organisaatioista ja kurssilla saikin hyvän kuvan YK:n toiminnasta ihmisoikeussektorilla. Kurssin suoritukseen sisältyi vaatimus toteuttaa ihmisoikeusprojekti kotimaassa, joten projektinhallinnan superammattilaiset kouluttivat meitä, kuinka järjestää

onnistunut projekti vapaaehtoisvoimin. Meidän projektimme käsitteli aiemmin mainitsemiani suomalaisia ihmisoikeusloukkauksia ja työpajamme järjestettiin ensimmäisen kerran Nuorten ja opiskelijoiden YK-päivässä Tampereella aiemmin tänä syksynä.

Ei työtä ilman huvia

Lähes kaikki kurssilaiset asuivat yhdessä hostellissa, mikä myös edesauttoi ryhmäytymistä ja tutustumista muihin delegaatteihin. Vaikka päivät olivat pitkiä ja intensiivisiä, WFUNA:n harjoittelijat järjestivät meille yhteistä iltaohjelmaa melkein joka päivä. Viimeisenä iltana teimme lyhyen retken Ranskan puolelle ja kiipesimme läheiselle vuorelle ihailemaan auringonlaskua. Muina päivinä ohjelmassa oli muun muassa ruokafestarit ja afterwork-drinkit, jolloin pääsimme tutustumaan rennoissa merkeissä myös WFUNA:n edustajiin.

Kuinka matkalle pääsee?

Haku matkalle oli auki kaikille Suomen YK-nuorten jäsenjärjestöjen edustajille ja matkalle pääsijöistä päätettiin äänestämällä. YK-nuoret saavat paljon kutsuja maailmalle ja tilaisuudesta riippuen lähtijät valitaan joko Suomen YK-nuorten hallituksesta, tai kaikkien paikallisosastojen hallitusten jäsenistä. Osa matkoista vaatii tietämystä jostakin valitusta teemasta, mutta tämä matka oli puhtaasti koulutuksellinen, eikä vaatinut lähtijältä suurempia ennakkotietoja. Suosittelen kurssia ehdottomasti jokaiselle kansainvälisyydestä ja ihmisoikeuksista kiinnostuneelle nuorelle!

Terveisin,

Aku Suoknuuti, varapuheenjohtaja ja edustaja Suomen YK-nuorissa

%d bloggaajaa tykkää tästä: