Lapsen oikeuksien päivä -Sopimus tarvitsee aikuisia

This blog post is part of the series, where the members of UN Youth of Helsinki write about the themes of United Nations International Days. This blog post is written by Cristina Gomez Saari, who studies Development Studies and is the communication coordinator of the UN Youth of Helsinki.

Tänään 20. marraskuuta juhlitaan  YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuotta. Tämä 54 artiklan ja kolmen lisäpöytäkirjan sopimus on ehkä yksi maailman tärkeimmistä kansainvälisistä sopimuksista. Lähes kaikki maat ovat ratifioineet sen. Sopimuksen tavoitteena on turvata lapsille hyvinvointia, tasa-arvoa ja huolenpitoa. 

Lapsen oikeuksien sopimus on siitä erikoinen, että lapset eivät voi itse samalla tavalla kuin aikuiset puolustaa omia oikeuksiaan. Jostakin syystä yhä useampi lapsi joutuu nykypäivänä taistelemaan turvallisen lapsuuden eteen. Yhä useampi lapsi joutuu jättämään leikit kesken ja ottamaan aikuisen roolin, ennen kuin olisi sen aika. 

Tässä muutama esimerkki lapsista, jotka ovat joutuneet puolustamaan omia oikeuksiaan: Vuonna 2015 9-vuotias Sophia Cruz taisteli Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikkaa vastaan, jotta hänen vanhemmat saisivat jäädä maahan pitämään hänestä huolta; Vuonna 2012 16-vuotiasta Malala Yousafzaita ammuttiin hänen puolustettuaan omaa oikeuttaan koulutukseen; vuonna  2018 16-vuotias Greta Thunberberg päätti ryhtyä koululakkoon, jotta aikuiset ottaisivat ilmastonmuutoksen vakavasti. 

Ei pitäisi olla lasten harteilla huolehtia näin raskaista asioista. Yhdenkään lapsen ei tulisi joutua pelkäämään henkensä puolesta, yhdenkään lapsen ei tulisi joutua tekemään työtä pysyäkseen elossa, yhdenkään lapsen ei kuuluisi nähdä nälkää eikä yhdenkään lapsen kuuluisi elää aseellisen konfliktin keskellä.

Toivonkin, että jokainen pysähtyisi tänään muistelemaan omaa lapsuuttaan. Mistä oma lapsuus koostui ja mikä teki siitä turvallista?

Minun lapsuuteni koostui hippaleikeistä, pullien leipomisesta, kotitehtävistä, sormiväreistä, haaveista, kiukuttelusta ja vanhempien halauksista. Minun lapsuuteeni kuului lämmin koti, jossa olo tuntui turvalliselta. Perhe, jonka turva toi lohtua. Leikki, jossa sain turvallisesti  toteuttaa itseäni ja vapaus saada olla lapsi. Jokaisella lapsella on oikeus näihin. Lapsen oikeuksien sopimuksessa todetaan, että näiden oikeuksien toteutuminen on valtion vastuulla, mutta on aikuisten vastuulla osata vaatia tämän täyttymistä – ei lasten. 

Suomen Unicefin innoittamana kokosimme Helsingin YK-nuorten hallituksen lapsikuvia muistuttamaan,  että lapset ja lapsen oikeudet tarvitsevat aikuisia puolustajikseen. #lastenpuolella

Lapsen oikeuksien sopimus

  • Vuonna 1959, lapset tunnustettiin ensimmäisen kerran oikeudet omaaviksi subjekteiksi, Lapsen oikeuksien julistuksessa.
  • Vuonna 1989 YK:n yleiskokouksessa Lapsen oikeudet hyväksyttiin sopimukseksi eli kaikkia maita laillisesti sitovaksi.
  • Suomessa sopimus ratifioitiin vuonna 1991.
  • Lapsen oikeuksien sopimus on maailman ratifioiduin sopimus, viimeisimpinä sen ratifioivat Somalia ja Etelä-Sudan vuonna 2015. Yhdysvallat on ainoa maa, joka ei ole allekirjoittanut sopimusta.
  • Lapsen oikeuksien sopimukseen kuuluu 54 artiklaa ja kolme lisäpöytäkirjaa: Lisäpöytäkirja lasten osallistumisesta aseellisiin konflikteihin (2000, Suomi ratifioi 2002),  Lisäpöytäkirja lapsikaupasta ja lasten hyväksikäytöstä prostituutiossa ja pornografiassa (2000, Suomi ratifioi 2012). ja Lisäpöytäkirja valitusoikeudesta (2011, Suomi ratifioi 2015).
%d bloggaajaa tykkää tästä: