Yhdessä – Yksinäisyyttä vastaan

Tämä blogikirjoitus on osa Yhdessä – kampanjaa, jonka tavoitteena on herättää keskustelua nuorten kokemasta yksinäisyydestä ja sen monimuotoisuudesta. Lähes jokainen meistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä yksinäisyyttä. Siitä huolimatta yksinäisyys ja siitä puhuminen saattaa aiheuttaa häpeää ja jopa pelkoa. Kampanja kestää 4-30.11.

Pari vuotta sitten soitin Albertinkadulla sijaitsevan kerrostalon sisäpihan ovisummeria. Aulassa minua tervehti myötätuntoisesti hymyilevä nainen. Kyyneleet tulivat virtana, enkä saanut itkultani puhutuksi. Nainen ohjasi minut yläkertaan. Sain lasillisen vettä ja automaatista kaakaon. Istahdin nojatuoliin ja tunsin valtavaa helpotusta.

Edellisenä iltana olin puhunut ystäväni kanssa puhelimessa. Olin kohdannut elämässäni kriisin, josta yli pääseminen tuntui mahdottomalta. Ystäväni antoi minulle osoitteen, josta oli saanut itse apua muutamaa vuotta aiemmin. Hän kertoi minulle mihin aikaan Nuorten kriisipiste päivysti ja vaati minua menemään sinne heti seuraavana aamuna. Olin vastahakoinen, mutta lupasin mennä. 

Oman elämän avaaminen siitä täysin ulkopuoliselle ihmiselle tuntui aluksi jopa pelottavalta ajatukselta, mutta osoittautuikin yhdeksi elämäni parhaista päätöksistä. Olin onnekas, että minulla oli ympärilläni ihmisiä, jotka tukivat ja kannustivat hakemaan apua. Elämäntilanteet ja sosiaalinen ympäristömme muuttuvat, kun esimerkiksi vaihdamme paikkakuntaa, aloitamme opiskelut tai siirrymme työelämään. Kaikilla meistä ei välttämättä ole edes sitä yhtä läheistä ihmistä juuri kriisin osuessa kohdalle. Se lisää entisestään helposti saatavilla olevan keskusteluavun merkitystä ja sitä, että sen olemassa olosta tiedetään.

Marraskuussa Helsingin YK-nuoret järjestää Yhdessä – kampanjan, jolla pyritään lisäämään keskustelua nuorten kokemasta yksinäisyydestä ja sen monimuotoisuudesta. Lähes jokainen meistä kokee elämänsä aikana yksinäisyyttä, mutta siitä puhuminen saattaa silti aiheuttaa häpeää tai jopa pelkoa. Lisäksi keräämme varoja HelsinkiMission Nuorten kriisipisteen toimintaan. 

Minun lisäkseni Nuorten kriisipiste auttoi viime vuonna lähes 3400 muuta pääkaupunkiseudun 12-29 -vuotiasta nuorta ja aikuista. Avun hakeminen vaatii valtavasti rohkeutta, minkä vuoksi on tärkeää, että jokainen sitä hakeva nuori tulee myös kohdatuksi. Suurimmassa osassa tapauksista ajoissa saadun avun myötä hyvinvointi lisääntyy ja jatkohoidon tarve vähenee huomattavasti. 

Omalla kohdallani keskusteleminen ammattilaisen kanssa auttoi raskaimman vaiheen yli ja antoi työkaluja kohtaamaan haasteita myös tulevaisuudessa. Vastoinkäymiset, kriisit, yksinäisyyden tunne ja muut mielenterveyden haasteet ovat luonnollinen osa elämää, joiden läpi kenenkään meistä ei tarvitse selviytyä yksin. 

HelsinkiMission Nuorten Kriisipiste päivystää tiistaista torstaihin klo 9-11 osoitteessa Albertinkatu 33. Voit ottaa yhteyttä myös soittamalla arkisin klo 9-15 numeroon 09 2528 2711. 

Lahjoittamaan pääset täältä: http://oma.helsinkimissio.fi/1755

Kampanjan Facebook sivun löydät täältä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: