Tyttöjen päivä 11.9.2019

This blog post is part of the series, where the members of UN Youth of Helsinki write about the themes of United Nations International Days. This blog post is written by Julia Hallberg, who studies Political Sciences and is the domestic project coordinator of the UN Youth of Helsinki.

Kansainvälinen tyttöjen päivä on Yhdistyneiden Kansakuntien julistama vuosipäivä, jota vietettiin ensimmäisen kerran 11. lokakuuta 2012. Merkkipäivä syntyi alun perin lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin aloitteesta. Tytöt kohtaavat syrjintää sukupuolensa ja ikänsä takia kaikkialla maailmassa, ja päivän tarkoituksena on tuoda tätä epäkohtaa tietoisuuteen. Toisaalta, tyttöjen päivä on myös juhlapäivä, jonka tarkoituksena on tyttöjen voimien ja mahdollisuuksien korostaminen.  

Tämän vuoden tyttöjen päivän teemana on tyttövoima, mistä inspiroituneena päätin nostaa esille kuusi  tyttövoiman edustajaa historiasta sekä nykymaailmasta. Vaikka kaikki sukupuolet ja iät ovat toki tärkeitä, niin on kuitenkin surullinen tosiasia, että etenkin kehittyvien maiden tytöt kohtaavat edelleen eniten syrjintää ja haasteita, minkä vuoksi koemme tärkeäksi nostaa esille juuri tyttöjen voiman.

Greta Thunberg, 16-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti. Thunberg on tehnyt ja tekee uraauurtavaa työtä ilmastopolitiikassa sen suhteen, miten nuoria on saatu osallistettua ilmastoaktivismiin. Merkittävää on myös se, että Thunbergin ääni on nuoren tytön ääni, jonka monet päättäjät ottavat tosissaan ja antavat sille tilaa. 

Malala Yousafzai, 22-vuotias Nobel-palkittu rauhanaktivisti. Yousafzai on pakistanilainen pataaniheimoon kuuluva rauhanaktivisti, joka tunnetaan erityisesti lasten oikeuksien puolestapuhujana ja hän myös on kaikkien aikojen nuorin Nobel-palkittu. 

Anne Frank, tunnetaan päiväkirjastaan, joka on muodostunut yhdeksi merkittävimmistä toisen maailmansodan aikalaiskuvauksista. Anne Frankin kautta myös nuorten juutalaistyttöjen kokemus on saatu näkyville ja heidän äänensä Frankin kautta kuuluville. 

Alminesh, 16-vuotias Uncut Girls’ Club -kerhon puheenjohtaja. Uncut Girls’ Club on järjestö, joka leivttää tietoisuutta tyttöjen sukuelinten silpomisten haitoista, jonka tavoitteena on saada silpominen loppumaan Etiopian Bona Zuriasta. 

Ruby Bridges, ensimmäinen afrikanamerikkalainen oppilas, joka vuonna 1960 aloitti opiskelut valkoisessa William Frantzin peruskoulussa. Bridges oli vain kuusivuotias aloittaessaan tämän peruskoulun ja hänen tarinansa toi monelle toivoa parempaan. Bridges toimii nykyään kansalaisoikeusaktivistina. 

Bana al-Abed, 10-vuotias syyrialainen tyttö, joka tunnetaan äitinsä avulla lähettämistään twiiteistä, joissa hän kuvaili Aleppon kaupungin saartoa. Al-Abed antoi kasvot Syyrian sisällissodalle ja muistutti twiiteillään siitä, että sodasta eivät kärsi pelkästään sotatantereilla olevat, vaan myös siviilit.

Toivon edellä olevien tyttövoiman edustajien inspiroivan meistä jokaista ja toimivan muistutuksena siitä, että tytöissä on voimaa. Thunbergin sanoin: “Koskaan ei ole liian pieni tekemään suuria tekoja!”.

Lähteet:

https://plan.fi/tyttojen-paiva

Yousafzai, Malala & Lamb, Christina: Minä olen Malala: Koulutyttö, jonka Taliban yritti vaientaa. (I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban, 2013.) Helsinki: Tammi, 2014.

https://en.unesco.org/news/meet-girlforce-around-world-advancing-girls-and-womens-education

https://plan.fi/uncut-girls-clubin-tytot-tahtovat-lopun-silpomiselle

https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/ruby-bridges

%d bloggaajaa tykkää tästä: