27.9. Maailman turismipäivä

Eettinen epäeettinen matkailu

27.9 vietettiin YK:n maailman turismipäivää. Sen tarkoituksena on edistää tietoisuutta turismin sosiaalisista, kulttuurisista, poliittisista ja taloudellisistä merkityksistä ja edistää eettistä turismia. Turismiteollisuuden kestävillä ratkaisuilla on todella merkittävä vaikutus kestävän turismin luomiseen.

Lento- ja laivamatkailu on yksi ilmastoa kuormittavimmista tekijöistä. Helsinki – Tukholma laivamatka tuottaa keskimäärin noin 144 hiilidioksidiekvivalenttia ja lentomatka samalla välillä noin 125. Vihreäksi valinnaksi voisi valita junan. Juna on bussiakin ekologisempi vaihtoehto ja tämä vuoksi tulisi tätä kulkumuotoa suosisa, jos haluaa matkustaa ekologisesti ja vähäpäästöisesti. 

Jokainen meistä voi tukea ekologista turismia omilla valinnoillamme. Suositaan junia, oman kotimaan matkailua. 

Matkan suunnittelu, kuljetus, majoitus, paikallinen matkailu, ruoka ja shoppailu sekä turistipaikat. Kaikki ovat valintoja täynnä ja niitä voi tehdä pienellä hiilijalanjäljelläkin. Ekologinen matkailu ottaa huomioon niin hiilijalanjäljen kuin paikallisen luonnon. Monia hienoja luonnollisella tilassa olleita paikkoja ympäri maailman on tuhoutunut, pilaantunut tai muuten roskattu turismin jäljiltä. Uuden näkeminen ja matkailun ihainnointi on ristiriitaista, mutta sitä voi tehdä eettisesti. Valitaan mahdollisuuksien puitteissa vihreä kulkuneuvo!

Matkailu ei ikinä ole ekoteko, mutta sen hiilijalanjlälkeen on helppo vaikuttaa. Tee mieluummin yksi pitkä matka vuodessa kuin monta lyhyttä matkaa. Lentäessä matkusta mieluummin suoralla lennolla kuin välipysähdyksin. Modernimmat koneet myös kuluttavat usein vähemmän. Monissa kaupungeissa on kaupunkipyöriä ja sähköskoottereita tarjolla kaupungilla kiertelyksi tai sitten usein kaupunkien sisäiset esimerkiksi metrot voivat olla linja-autoa parempi valinta. Ruokaillessa jätä McDonaldsit ja Burger Kingit väliin ja suosi paikallista lähiruokaa sekä paikallisia ravintoloita. Luonnossa matkaillessa on syytä tarkistaa, että kohteen ekosysteemi kestää turismia, eikä kuole sen seurauksena. 

Monien suosima all-inclusive vaihtoehto on kaikista epäeettisin vaihtoehto. Monilla alueilla, esimerkiksi Karibialla 80% matkailijoiden tuomista rahoista lähtee pois alueelta sillä suurimmat hotellit ja risteilijät ovat ulkomaalaisten omistuksessa. Joten vieraillessa olisi eettistä syödä paikallisissa ravintoloissa lähiruokaa ja suosia paikallisia palveluja. Pakettimatkojen sijaan olisi hyvä suosia paikallisia majoituspaikkoja. Yhä yleisemmäksi tuleva Airbnb on mukava, eettinen ja usein myös edullinen vaihtoehto, jossa rahat menevät suurten hotellikompleksien, ulkomaista puhumattakaan suoraan paikallisille.

Näin ympäristölakkojen ja -mielenilmausten aattona, muistetaan pitää huolta myös vastuustamme ulkomailla.

Lähteet

https://www.rantapallo.fi/matkailu/suomalaisten-suosituimmat-matkakohteet-top-10/

https://www.lentomaksu.fi/kompensointi.html

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-turismipaiva

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/laivalla-vai-lentokoneella-tukholman-matkan-co2-paastot-vertailussa-ja-lopputulos-voi-yllattaa/6d599496-7bbf-3464-87ed-7259b5bf03e6

https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/matka/voiko-eettinen-matkailija-lentaa-ulkomaille-10-vinkkia-reiluun-matkailun/

https://www.studio55.fi/matkailu/article/reilun-matkailun-yhdistys-antaa-eettiset-ohjeet-matkailijalle-poimi-tasta/132034

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/artikkeli-1.226412

https://www.etlehti.fi/artikkeli/matkaopas/talous_yskii_mutta_senioreilla_on_varaa_matkustaa

http://maailmantalous.net/fi/artikkeli/matkailu-talous-ja-ymparisto

https://www.hs.fi/talous/art-2000005137885.html

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005902116.html

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005899943.html

https://www.statista.com/topics/962/global-tourism/

http://www.visitfinland.fi/tutkimukset-ja-tilastot/matkailun-taloudelliset-vaikutukset/

%d bloggaajaa tykkää tästä: