30.3 Earth Hour – Valomerkki ilmaston puolesta

This blog post is part of the series, where the board members of UN Youth of Helsinki write about the themes of United Nations International Days. This blog post is written by Juuso Määttä, who s serves as the environment coordinator on the board.

Valomerkki ilmaston puolesta

Tänään illalla puoli yhdeksän aikaan ihmiset ja organisaatiot ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi. Kyseessä on ele, jolla he ilmaisevat huolensa ilmastonmuutoksesta. Earth Hour on WWF:n organisoima globaali ilmastotapahtuma, jota vietetään tänä vuonna 30.3. puoli yhdeksältä paikallista aikaa.

WWF:n mukaan 1,5 miljoonaa suomalaista vietti viime keväänä Earth Hour -hetken. Maailmanlaajuisesti Earth Houriin osallistui yhteensä 188 maata ja maantieteellistä aluetta ja valomerkin ilmaston puolesta näytti lähes 18 000 maamerkkiä, kuten Eiffel-torni, Burj Khalifa ja Sydneyn oopperatalo. Earth Houria tukee esimerkiksi UNESCO ja YK:n Ympäristöohjelma UNEP.

Earth Hourin tavoitteena on antaa huomiota ilmastonmuutokselle sekä innoittaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään. Tavoitteena ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus. Siitä huolimatta esimerkiksi Suomessa Earth Hour on saanut aikaan todellisia säästöjä sähkönkulutuksessakin. Esimerkiksi vuonna 2009, kun Earth Hour järjestettiin ensimmäistä kertaa Earth Hour, Fingridin Timo Kaukonen arvioi tapahtuman säästäneen sähköä noin sadan megawattitunnin verran. Tämä vastaa noin 30000 asukkaan kaupungin tarpeita tunnin aikana.

Suomessa Earth Hourin teemana tänä vuonna on viidettä vuotta peräkkäin “maailman suurin kynttiläillallinen”. Teeman tarkoituksena on nostaa esiin ruoan ilmastovaikutuksista ja kannustaa suomalaisia tekemään ilmastotekoja ruokalautasellaan joka päivä. Ruoka muodostaa keskimäärin noin viidesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista.

Ilmastonmuutos on ollut erityisesti esillä kuluvan kevään aikana. Siitä on myös muodostunut keskeinen teema liittyen Suomen eduskuntavaaleihin. Kuitenkin ilmastotoimet on valitettavasti yksi niistä aiheista, jotka omalta osaltaan vaikuttavat poliittiseen polarisoitumiseen. Se jakaa ihmisiä vastakkaisiin leireihin. Vastakkainasettelu ja yhteishengen puute vaikuttaa negatiivisesti koko yhteiskunnan toimintaan.

Mutta Earth Hourin henkeen kuuluu ennen kaikkea yhteishenki. Earth Hour osoittaa mitä parhaimmalla tavalla globaalia yhteishenkeä tärkeiden asioiden edistämiseksi. Tapahtuma yhdistää koko planeettaa ja kuvaa kuinka ympäri maailmaa ymmärretään ilmastotoimien välttämättömyys. Tällaisten ihmiskuntaa yhdistävien tapahtumien tarpeellisuus korostuu aikoina, jolloin maailmanpolitiikka on yhtä myrskyisää kuin mitä se tällä hetkellä on. Siksi on hienoa nähdä ihmisten yhdessä pysähtyvän hetkeksi yhteisen asian ääreen. Vaalitaan tätä kaunista elettä ja tapahtumaa.

https://www.earthhour.fi/

%d bloggaajaa tykkää tästä: