27.3 Miksi maksuton toinen aste?

Toisen asteen maksullisuus puhututtaa nyt ja tulevalla hallituskaudella. Tämän blogipostauksen on kirjoittanut Helsingin YK-nuorten hallituksen kotimaan projektivirkailija Sanna Halunen, joka opiskelee politiikkaa ja viestintää.

Maksuton toinen aste on ollut nyt pinnalla. Joissakuissa se on myös herättänyt hämmentyneitä kysymyksiä “Ai, mitä, eikö toinen aste ole maksuton?” Opetus on maksutonta ja kouluruoka tarjotaan oppilaille, mutta kirjat sekä muut opiskeluun vaadittavat välineet joutuu ammattikoululainen tai lukiolainen itse ostamaan. Uusien lukiokirjojen hinta on arviolta noin 150 euroa per jakso. Lisäksi opiskelija joutuu useimmiten ostamaan kannettavan tietokoneen, graafisen laskimen ja muita opintojen kannalta tärkeitä tavaroita. Ammattikouluissa eri alojen välillä on paljon vaihtelua; esimerkiksi kokit joutuvat ostamaan itse omat kokkausvälineensä.

Henkilökohtainen kokemukseni toisesta asteesta on täysin maksuton lukio. Lukiossani kirjat sai lainaan, laskimen pystyi lainaamaan eikä sähköisiin yo-kirjotuksiin tarvinnut omaa konetta. Olen siis saanut käydä ainakin rahallisesti keskivertoa stressittömän lukion. Muistelen lukioaikaani lämmöllä. Vaikka opiskeltavaa riitti, niin koskaan mielessäni ei käynyt, että jaksamiseni olisi äärirajoilla. Voin kuvitella, että opiskelijat, jotka käyvät lukion tai ammattikoulun ohella töissä, eivät ajattele samoin.

Se, että saa paljon, kannustaa myös antamaan takaisin, eli opiskelemaan ja hyödyntämään saamiaan resursseja. Aina vaan useammilla toisen asteen koulutus jää kesken rahapulmien vuoksi ja monet joutuvat etsimään lukion ohelle työn, jotta pystyvät maksamaan kirjat. (Puhumattakaan siitä kuinka vaikeaa alle 18-vuotiaan on saada töitä!) Ei ole oikein, että ihmiset joutuvat luopumaan unelmistaan koulutuksesta ja mahdollisesta korkeakoulusta rahan vuoksi.

Konkreettisesti maksuttomuuden voisi aloittaa esimerkiksi niin, että toisen asteen laitokset lainaisivat tarvittavat kirjat ja välineet opiskelijoilleen. Kirjojen lainaaminen ei ole mahdotonta toteuttaa edes isoimmissa toisen asteen oppilaitoksissa. Tietenkin se vaatii resursseja, mutta lainakirjoja ei kuitenkaan tarvitsisi uusia hirveän usein. Plussana vielä se, että lainaaminen on paljon ympäristöystävällisempää kuin se, että jokainen opiskelija ostaa omat kirjat!

Maksuttomuus oikeasti tuo tasa-arvoisen koulutuksen kaikille mahdolliseksi. Se vähentäisi kasvavaa polarisaatiota sekä ihmisten eriarvoisuutta. Jokaisen nuoren pitäisi saada yhtäläiset mahdollisuudet toteuttaa itseään mahdollisimman stressittömästi. Hyvä koulutus sekä eriarvoisuuden vähentäminen ovat molemmat YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Mielestäni niitä tulee edelleen vaalia myös Suomessa. Meillä Suomessa asiat on paremmin kuin monissa muissa maissa. Me ollaan myös ylpeitä meidän koulutuksesta. Sen takia meidän tulee pitää siitä kiinni. Parannettavaa löytyy aina, miksi siis ei pyrittäisi parantamaan suomalaista toista astetta kaikilla mahdollisilla keinoilla?

%d bloggaajaa tykkää tästä: