Tänään vietetään kansallista Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Tämän blogipostauksen ovat kirjoittaneet Henna Korkiakangas ja Monica Buonocore Helsingin YK-nuorten hallituksesta.
Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin jälleen 8. maaliskuuta ja se sai pohtimaan, millainen matka suomalaisilla naisilla on ollut asemansa edistämiseksi. Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimpia maita ja olemme edistyksellisiä yhdenvertaisuudessa monillakin mittareilla. Tie nykyiseen tilanteeseen ei ole kuitenkaan tapahtunut hetkessä ja se on pitänyt sisällään lukuisia eri vaiheita. Olemme olleet sekä esimerkin näyttäjinä että sen ottajina.
Olemme kulkeneet pitkän matkan tasa-arvon tiellä oikeaan suuntaan. Tasa-arvon saavuttamiseksi on vielä paljon pitkäjänteistä työtä tehtävänä, sillä ongelmat ovat usein syvään juurtuneita. Yksi tämän hetken suurimmista tasa-arvo-ongelmista Suomessa on sukupuolten välinen taloudellinen eriarvoisuus. Naisten taloudellista asemaa heikentävät monet tekijät kuten tuloerot, raskaussyrjintä sekä vanhempainvapaiden kasautuminen lähes kokonaan naisille. Vaikutus on kasautuva, mikä näkyy naisten yliedustuksena eläkeköyhien joukossa. Mikäli aihe kiinnostaa, kannattaa pysyä kuulolla. Helsingin YK-nuoret järjestää huhtikuussa aiheesta paneelikeskustelun, jossa pääsemme kuulemaan asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, kuinka tätä eriarvoisuutta voitaisiin tulevaisuudessa vähentää.
”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys.” – Minna Canth
Minna Canth muistetaan työstään niin kirjallisuus- ja kulttuurivaikuttajana kuin myös merkittävänä yhteiskunnallisena keskustelijana. Hän puhui muun muassa naisten ja tyttöjen koulutuksen sekä köyhien parempien elinolojen puolesta. Realismia edustavilla kirjoituksillaan hän pyrki tuomaan naisten ja köyhien todellista elämää esille 1800-luvun Suomessa kohdaten samalla paljon kritiikkiä. Tänään Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi teemme katsauksen tasa-arvon kehitykseen Suomessa 1800-luvulta nykypäivään tuoden esille tärkeitä hetkiä, jotka ovat vieneet eteenpäin suomalaisten naisten oikeuksia.