Harjoittelijana Suomen Unesco-edustustossa Pariisissa

Helsingin YK-nuorten työelämä- ja virkistysvastaava Sanna Ahvo vietti kevään harjoittelijana Suomen pysyvässä Unesco-edustustossa Pariisissa.


Työharjoittelu Unesco -edustustossa

”Olin pitkään halunnut harjoitteluun joko ulkoministeriölle tai johonkin YK-järjestöön,  joten kun kuulin saaneeni paikan ulkoministeriön alaisessa edustustossa, joka hoitaa suhteita YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestöön Unescoon, päätin saman tien jättää opintoni Helsingissä tauolle ja suunnata Pariisiin.

Taustaltani olen poliittisen historian ja maailmanpolitiikan opiskelija Helsingin yliopistosta. Olen toiminut Helsingin YK-nuorissa kansainvälisenä projektivirkailijana ja varapuheenjohtajana, sekä nykyisin työelämä- ja virkistysvastaavana.

Unescon tehtävä on sen tunnuslauseen mukaisesti ”rauhan rakentaminen miesten ja naisten mielissä”: se edistää rauhaa, turvallisuutta, kestävää kehitystä, köyhyyden vähentämistä ja kulttuurienvälistä dialogia kasvatuksen, kulttuurin, tieteen ja viestinnän keinoin. Järjestön ideana on, että hallitusten poliittiset ja taloudelliset järjestelyt eivät riitä varmistamaan kansojen pysyvää ja vilpitöntä yhteistyötä, vaan rauhan on perustuttava vuoropuheluun sekä ihmiskunnan moraaliseen solidaarisuuteen. Unesco suunnittelee ja toteuttaa erilaisia ohjelmia sekä laatii julistuksia, kansainvälisiä sopimuksia ja suosituksia. Tunnetuin Unescon sopimuksista on eri kansakuntien kulttuuri- ja luonnonperintöä suojeleva maailmanperintösopimus.

 

Suomen pysyvä Unesco-edustusto hoitaa Suomen suhteita Unescoon: se toimii tiedonvälittäjänä järjestön ja ulkoministeriön välillä sekä Suomen äänenä järjestön toimielimissä, aivan kuten suurlähetystöt valtioissa.

Työtehtäväni Unesco-edustustossa koostuivat pitkälti eri istuntojen, kokousten ja työryhmien seuraamisesta ja niistä raportoinnista. Kirjoitin myös artikkelin edustuston nettisivuille ja hoidin delegaation sähköpostin lajittelua ja muita toimiston juoksevia asioita. Aiheiltaan kokoukset joita seurasin olivat hyvin monipuolisia: aiheet vaihtelivat toimittajien turvallisuudesta Krimillä vedenalaisen kulttuuriperinnön suojeluun ja organisaation rahoituspohjan arviointiin. Harjoitteluani tahditti erityisesti hallintoneuvoston istunto, jossa Suomi oli jäsenenä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001. Hallintoneuvosto on 58-jäseninen toimielin, joka kokoustaa kaksi kertaa vuodessa kahden viikon ajan hoitaakseen järjestön yleistä hallintoa. Pienimuotoisempia kokoontumisia oli lisäksi usein muiden Pohjoismaiden, EU-maiden ja I-vaaliryhmän kesken.

1

Työ oli todella vaihtelevaa, mielenkiintoista ja vastuullista – en joutunut todellakaan pelkäksi kahvinkeittäjäksi, vaan pääsin osallistumaan korkean tason kokouksiin ja kirjoittamaan virallisia raportteja olennaisena osana edustuston toimintaa. Alkuun valtava uuden tiedon määrä ja YK-järjestelmän lyhenteiden viidakko tuntuivat haastavilta, mutta vähitellen niihin tottui. Toisaalta erilaisten ohjelmien ja sopimusten suuri määrä takasi sen, että uutta omaksuttavaa riitti koko harjoittelun ajaksi ja joka päivä oppi uutta. Se oli myös tämän harjoittelun suuri rikkaus. Kolmen kuukauden aikana opin ihan uudella tavalla arvostamaan Unescon työtä sekä koulutuksen, kulttuurin ja tiedonvälityksen merkitystä kestävällä kehitykselle ja rauhalle.

Mielenkiintoisinta oli hallintoneuvoston kokousten seuraaminen, jossa pääsin lähietäisyydeltä seuraamaan miten diplomatia ja multilateraalinen päätöksenteko toimivat käytännössä. Se auttoi ymmärtämään paremmin miten YK-järjestöt toimivat ja miten saadaan aikaan päätöksiä, joiden takana kaikki jäsenmaat pystyvät seisomaan. Oli myös hauskaa kiinnittää huomiota suurlähettiläiden diplomaattiseen puhetapaan, josta oli välillä vaikeaa erottaa kritiikkiä kohteliaisuuksista.

Merkittävä kokemus oli myös verkostoituminen Unescon sihteeristön, suomalaisten diplomaattien, muiden edustustojen henkilökunnan ja harjoittelijoiden kanssa. Ja pääsin minä tapaamaan pääjohtaja Azoulaynkin. Minä, jolle verkostoituminen on aina ollut kirosana, totesinkin sen olevan yllättävän helppoa ja luontevaa.

3

Kaiken kaikkiaan kokemukseni Suomen Unesco-edustustossa oli paljon parempi kuin mitä osasin odottaakaan. Se oli ensimmäinen oman alan työpaikkani ja ensimmäinen työ, josta nautin. Se auttoi minua  varmistumaan siitä, että olen oikealla alalla, ja että haluan työskennellä sellaisten globaalien kysymysten parissa kuin ihmisoikeudet, ilmastonmuutos ja rauha. Nautin myös työskentelystä multilateraalisessa ja kansainvälisessä ympäristössä, jossa eri kulttuurit kohtaavat ja ovat vuoropuhelussa keskenään.

Suosittelen ehdottomasti kaikille kiinnostuneille hakemista harjoitteluun Suomen Unesco-edustustoon. Työssä tarvitaan sekä hyviä vuorovaikutustaitoja että kykyä työskennellä yksin ja ottaa nopeasti haltuun laajoja tietomääriä. Monipuolisesta kielitaidosta (erityisesti englanti, ranska ja ruotsi) on hyötyä, vaikka simultaanitulkkaustakin on yleensä tarjolla. Lisäksi tärkeää on avoin ja utelias asenne sekä kiinnostus YK:ta, sen arvoja ja kansainvälistä työyhteisöä kohtaan. Harjoittelu Suomen Unesco-edustustossa on todella rikastuttava kokemus, jossa saa arvokkaan työkokemuksen lisäksi kaupan päälle myös ihanat työkaverit.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: