18.6. Sustainable Gastonomy Day

Tämä blogikirjoitus on osa blogisarjaa, jossa Helsingin YK-nuorten hallituksen jäsenet kirjoittavat YK:n kansainvälisten päivien aiheista. Tämän postauksen on kirjoittanut Sanni, joka toimii HYKYn hallituksessa sihteerinä sekä suorittaa maisteriopintoja globaalin kestävyyden parissa.


Kestävän gastronomian päivä

Maanantaina 18.6. vietetään kestävän gastronomian päivää. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin gastronomian asema kulttuurisena ilmauksena sekä painottaa sitä, että jokainen kulttuuri ja yhteiskunta ovat osaltaan kestävän kehityksen tekijöitä ja edistäjiä.

Ruoka on perusedellytys biologiselle olemassaololle ja toimii myös merkittävänä osana maailmantaloutta. Tämän lisäksi ruoka on tärkeä osa sosiaalista elämää. Ruoalla on voimakas kyky kantaa sosiaalisia ja kulttuurisia merkityksiä. Yksi esimerkki ruoan kulttuurisista merkityksistä on ajattelu siitä, mitä on sallittua syödä ja mitä ei. Ei ole olemassa yhteisöä, jossa kaikki ympärillä olevat periaatteessa syötäväksi kelpaavat asiat olisi hyväksyttävää syödä. Jokaisessa yhteisössä ruokapreferenssien ja syötäväksi kelpuuttamisen kautta ilmaistaan voimakkaasti identiteettiä, kulttuurista arvojärjestelmää sekä sosiaalista elämää määritteleviä prosesseja.

Yhtenä esimerkkinä ruokaan liittyvästä luokittelusta toimii liha. Esimerkiksi amerikkalaisessa ruokailujärjestelmässä ja ruokavaliossa liha on viriliteetin ja maskuliinisuuden symboli. Kaikki liha ei kuitenkaan ole yhtä arvokasta tai edes kelpaa syötäväksi. Esimerkiksi koiran lihan syöminen amerikkalaisessa kulttuurissa ei ole hyväksyttävää, sillä koira on hoivaeläin lähellä ihmisyhteisöä. Kulttuureissa, joissa koira ei perinteisesti ole ollut hoivaeläin, on koiranlihan syöminen hyväksytympää kuin amerikkalaisessa kulttuurissa.

shane-rounce-405329-unsplash.jpg

Siinä missä ruoan luokittelu heijastaa ympäröivän yhteisön arvoja, myös ruokailutavat tuovat esiin yhteisön arvoja sekä sosiaalista järjestystä. Teoksessaan Rice Talks Nir Avieli esittelee vietnamilaisen Hoi Anin kylän ruokailutapoja sekä sitä, miten syömisen mallit heijastavat vallitsevaa kerrostuksellista järjestelmää, jota hallitsevat ikä- ja sukupuolihierarkiat. Syömistä hallitsevan järjestyksen toteuttaminen on jatkuvasti tarkkailunalaisena vallitsevan hierarkian ylläpitämiseksi. Ruokaillessa tämä tarkoittaa sitä, että miehet ovat pääsääntöisesti niitä, jotka aloittavat ja johtavat ruokailua. Ikä kuitenkin dominoi syömisjärjestystä enemmän kuin sukupuoli: naisen ikääntyessä hän nousee arvojärjestyksessä korkeammalle kuin nuoret miehet ja on näin ollen oikeutettu ottamaan ruokaa ennen miehiä. Yhteisön arvot puolestaan näkyvät annosten koossa. Vietnamilaiseen etikettiin kuuluvat itsekuri, kohteliaisuus sekä uutteruus. Jotta nämä arvot toteutuvat, ruokaa otetaan kohtuullisesti tai jopa huomattavan rajoitetusti. Näin osoitetaan mielitekojen hallitsemista. Erityisesti hierarkkisessa järjestyksessä ylempänä olevilla tämä on tärkeää: periaatteessa he voisivat syödä halujensa mukaisesti, mutta he pyrkivät kuitenkin esimerkillisyyteen korkean asemansa johdosta.

Ruoka on siis merkittävä osa ihmisyhteisöjä, niiden kulttuuria ja sosiaalista järjestystä. Ruoan ja ruokailutapojen kautta voidaan päätellä paljon koko yhteisöstä, sen arvoista, historiasta ja sosiaalisesta järjestyksestä.

 

In English:

On 18th of June we celebrate the Sustainable Gastonomy Day. The day acknowledges gastronomy as a cultural expression showing the cultural and natural diversity of the world. In addition, it reminds people of the role of different civilizations and cultures in sustainable development.

Food is a necessity for biological existence. It is also a crucial part of the social life and the social structure of different cultures. By observing how people in a certain society classify food or act while they are having a meal can give a deeper understanding of how their society works, how the values of the society are and how the society is structured.

 

Lähteet:

Avieli, Nir 2012. Rice talks : food and community in a Vietnamese town. Indiana University Press.

Huffington Post 2012. Meat And Masculinity: Men May Avoid Vegetarian Options Over Manly Perception Of Meat. Luettu 5.6.2018. [WWW-dokumentti] https://www.huffingtonpost.com/2012/05/17/meat-men-masculinity_n_1524224.html?guccounter=1

UN 2018. Sustainable Gastronomy Day, 18 June. Luettu 5.6.2018. [WWW-dokumentti] http://www.un.org/en/events/sustainablegastronomy/

Uusihakala, Katja 2015. Tutkimusala III: Ruoan sosiaalisuus. Luentosarja Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: