8.6. Maailman merten päivä

Tämä blogikirjoitus on osa blogisarjaa, jossa Helsingin YK-nuorten hallituksen jäsenet kirjoittavat YK:n kansainvälisten päivien aiheista. Tämän postauksen on kirjoittanut Janine Siewert, joka on yleisen kielitieteen ja kieliteknologian maisteriopiskelija sekä toimii varajäsenenä Helsingin YK-nuorten hallituksessa.


meripaiva
Kuva: Richard Whitcombe/shutterstock.com  http://www.sciencemag.org/news/2018/01/plastic-trash-making-coral-reefs-sick

Kesäkuun 8. päivänä vietetään maailman merten päivää, johon syntyi idea vuonna 1992 Rio de Janeirossa järjestetyssä kestävän kehityksen huippukokouksessa, ja merten päivää on noudatettu epävirallisesti siitä lähtien. Vuonna 2008 YK:n yleiskokous päätti virallisesti lisätä päivän YK:n kalenteriin, joten vuodesta 2009 lähtien se on kuulunut YK:n viettämien päivien joukkoon. Maailman merten päivä liittyy useampaan YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, kuten no. 11–14 kestävät kaupungit ja yhteisöt, vastuullista kuluttamista, ilmastotekoja ja vedenalainen elämä. Tämän vuoden maailman merten päivän aiheena on Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean.

Maailman merten päivän tarkoitus on levittää tietoa merten merkityksestä ja tilanteesta. Meret kattavat 71% maapallon pinta-alasta, sisältävät 96,5% maapallon vedestä ja sitovat noin neljäsosan ihmisten ilmastopäästöistä. Sitä paitsi merikasvisto tuottaa suunnilleen 70% ihmisten hengittämästä hapesta. Meret ovat siis terveyden, ruokaturvan ja ylipäänsä maapallon elinkelpoisuuden kannalta olennainen osa biosfääriä ja tärkeä ilmaston säätäjä. Siitä huolimatta ihmisten teot ovat johtaneet siihen, että merten tilanne nykyään on erittäin huolestuttava ja joudumme suojelemaan niitä itseltämme.

meripaiva1
Kuva: Paul & Paveena Mckenzie Visuals / Science Photo Library  https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/merilinnut-syovat-muovia-hajun-perusteella

Muovijätteen ongelma, ylikalastus, merten happamoituminen ja merenpinnan nousu ilmastonmuutoksen yhteydessä vaativat tekoja, mutta tällä hetkellä maapallon merialueista vain alle 3 prosenttia on suojeltu. Suojelualueitten laajeneminen olisi merkittävä toimenpide, johon pyrkii myös maailman maitten sitoutuminen suojelemaan 10% merialueista vuoteen 2020 mennessä. Tieteilijöitten mukaan tämä ei kuitenkaan ole riittävää nykypäivän saastuttamistasoon nähden, joten seuraavana askeleena päätettiin suojella vähintään 30% vuoteen 2030 mennessä.

Arjessa voi itse vaikuttaa muoviongelmaan mm. välttämällä käyttämästä muovipusseja ja ostamasta muovipullojuomia, kertakäyttöastioita ja muoviin pakattuja ja/tai mikromuovia sisältäviä tuotteita.

Muita ohjeita meriä suojeleviin käytänteisiin arkielämässä löydät täältä (englanniksi): https://medium.com/we-the-peoples/10-things-you-can-do-to-save-our-ocean-fc8540ff0cd4

Lisätietoa aiheesta löydät esimerkiksi seuraavista:

suomeksi:
https://www.savethearctic.org/fi/arktis/blog/miten-pelastamme-elint%C3%A4rke%C3%A4t-meret/

ruotsiksi:
http://www.globalamalen.se/varldshavsdagen/

suurimmaksi osaksi englanniksi:
http://www.worldoceansday.org/plastic-pollution-resources-1

Yleistajuinen meritieteellinen tiedelehti (vapaasti ladattava, saksaksi ja englanniksi):
https://worldoceanreview.com/

Videosarja muovijätteen ongelmasta (tanskaksi):
http://alphafilm.dk/produktion/788/

Muita YK:n ympäristönsuojeluun liittyviä päiviä:

 1. maaliskuuta: Kansainvälinen villin luonnon päivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-villin-luonnon-paiva)
 2. maaliskuuta: Maailman metsäpäivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/maailman-metsapaiva)
 3. maaliskuuta: Maailman vesipäivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/maailman-vesipaiva)
 4. toukokuuta: Maailman muuttolintujen päivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/maailman-muuttolintujen-paiva)
 5. toukokuuta: Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-luonnon-monimuotoisuuden-paiva)
 6. kesäkuuta: Maailman ympäristöpäivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/maailman-ymparistopaiva)
 7. kesäkuuta: Kansainvälinen päivä aavikoitumisen ja kuivuuden ehkäisemiseksi (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-paiva-aavikoitumisen-ja-kuivuuden-ehkaisemiseksi)
 8. lokakuuta: Kansainvälinen luonnononnettomuuksien torjunnan päivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-luonnononnettomuuksien-torjunnan-paiva)
 9. marraskuuta: Kansainvälinen päivä aseellisten konfliktien ympäristötuhojen estämiseksi (http://www.ykliitto.fi/node/1694)
 10. joulukuuta: Kansainvälinen maaperäpäivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-maaperapaiva)
 11. joulukuuta: Kansainvälinen vuoristopäivä (http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-vuoristopaiva)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: