Kansainvälinen lehdistönvapauden päivä

Tämä blogikirjoitus on osa blogisarjaa, jossa Helsingin YK-nuorten hallituksen jäsenet kirjoittavat YK:n kansainvälisten päivien aiheista. Tämän postauksen on kirjoittanut Helmi Soininvaara, joka toimii Hykyn hallituksessa ympäristövirkailijana ja opiskelee sosiaalitieteitä.


Kansainvälinen lehdistönvapauden päivä 3.5. 

Tänään vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. Sen tarkoituksena on juhlia lehdistönvapauden keskeisiä periaatteita, arvioida lehdistönvapauden tilaa ympäri maailman, puolustaa median itsenäisyyttä ja muistaa niitä journalisteja, jotka ovat menettäneet henkensä työnsä vuoksi.
Videolla BBC:n toimittaja yrittää haastatella kiinalaisiin vaaleihin itsenäiseksi ehdokkaaksi pyrkivää Liu Huizhenia, mutta Liun talon eteen ilmestyy joukko miehiä, jotka estävät toimittajan pääsyn tämän luokse. Video on pysäyttävä esimerkki Kiinan kommunistisen puolueen tiukasta otteesta ihmisoikeuksiin ja sananvapauteen. Lehdistönvapaus onkin tiiviisti sidoksissa poliittisiin oikeuksiin. Tämän vuoden kansainvälisenä lehdistönvapauden päivän teemana on media, politiikan läpinäkyvyys ja oikeusjärjestelmien itsenäisyys.
Lehdistönvapautta kansainvälisesti edistävän kansalaisjärjestö Article 19:n raportin mukaan median vapaus oli loppuvuodesta 2017 globaalisti huonoimmalla tolalla vuosikymmeneen. Maailmanlaajuisesti 259 toimittajaa vangittiin ja 79 kuoli työtehtävissä vuonna 2016. Internetin sensurointi on yhä yleisempää ja valtiot hiljentävät toisinajattelevia yksilöitä ja kansalaisjärjestöjä tiedustelun ja tekaistujen syytteiden avulla.
Demokraattisten vapauksien ja lehdistönvapauden heikkeneminen kulkevat usein käsi kädessä. Article 19:n raportin mukaan itsenäinen ja moniääninen media ovat kärsineet etenkin Venezuelassa, Eyptissä, Brasiliassa, Burundissa, Turkissa, Puolassa ja Bangladeshissa. Turkissa presidentti Erdoğanin hallitusta arvostelleet julkaisut ja toimittajat ovat joutuneet ahtaalle. Hallitus on vuoden 2016 vallankaappausyrityksen seurauksena julistetun ja sittemmin jatketun poikkeustilan turvin siivonnut mediakenttää toimijoista, joita se on syyttänyt yhteyksistä armeijaan. Erityisesti Turkin kurdialueilla työskentelevät toimittajat kohtaavat merkittäviä esteitä journalistiselle työlleen.
Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat huumeiden vastaisesta sodasta raportoivat tai sitä kritisoivat toimittajat Filippiineillä, Meksikossa ja Hondurasissa.
Myös internetiin liittyviä median haasteita käsitellään Ghanassa pidettävässä kaksipäiväisessä UNESCOn lehdistövapauden päivän tapahtumassa. Article 19 -raportti tunnistaakin internetiin liittyviä uhkia. Vaikka erityisesti sosiaalinen media on voimaannuttanut monia tuomalla monenlaisia ääniä kuuluviin, on vallan keskittyminen pienelle teknologiajättien joukolle ongelmallista. Tuore Cambridge Analytican ja Facebookin kriisi on tästä hyvä osoitus, eikä median osuus esimerkiksi presidentti Donald Trumpin valinnassa ja Brexitissä ole jäänyt huomiotta. Erilaisten sosiaalisten medioiden algoritmeilla voidaan vaikuttaa merkittävästi siihen, millaista informaatiota sovellusten käyttäjät saavat, eivätkä algoritmien toimintaperiaatteet ole yleisesti tiedossa. Jotkut valtiot, tunnetuimpana Kiina, myös sensuroivat informaatiota internetissä ja rajoittavat verkkosivustojen käyttöä.
Perinteisen uutismedian ahdinko on lisääntynyt internetin myötä, ja resurssien puute on johtanut osan lopettamaan toimintansa tai vähentämään investointeja. Samaan aikaan erinäiset valemediat saavat jalansijaa. Asianmukaisen ja luotettavan journalismin aseman katsotaankin olevan uhattuna. Lehdistönvapauteen täytyy siksi liittyä kiinteästi medialukutaidon opettaminen, jotta ihmiset osaisivat navigoida epämääräisten tietolähteiden sumassa.


World Press Freedom Day 3rd May
Today is the World Press Freedom Day. Its aim is to “celebrate the fundamental principles of press freedom, to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession”. The theme for this year is ‘Keeping Power in Check: Media, Justice and the Rule of Law’, which will be covered in the two-day main event held by UNESCO in Accra, Ghana.
Article 19, a human rights NGO focused on promoting press freedom across the world, claimed in a report published at the end of 2017 that the state of media freedom globally was at its lowest level in a decade. In 2016, 259 journalists were imprisoned and 79 were killed. According to the report, the internet has become more censored and less transparent since 2006 when the major social media platforms of today were starting out. Governments in various parts of the world are using illegal surveillance methods against journalists and NGOs to silence opposing voices. The decline in political rights and democracy seem to go hand in hand with the decline in media freedom, as shown in Turkey, Venezuela, Poland and Brazil, among others.
Read more / sources:
https://en.unesco.org/commemorations/worldpressfreedomday/2018
https://www.theguardian.com/media/2017/nov/30/press-freedom-at-all-time-low-journalist-safety-article-19-v-dem-study
https://www.article19.org/xpa-17/
https://freedomhouse.org/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: