6.4. International Day of Sport for Development and Peace

Tämä blogikirjoitus on osa blogisarjaa, jossa Helsingin YK-nuorten hallituksen jäsenet kirjoittavat YK:n kansainvälisten päivien aiheista. Tämän postauksen on kirjoittanut yhdeksäsluokkalainen Emilia Suhonen, joka toimii tänä vuonna Helsingin YK-nuorten järjestösuhdevirkailijana.Urheilusta iloa ja yhteisöllisyyttä.

Urheilu on tärkeä osa maailman kestävää kehitystä. Se voimaannuttaa, lisää kunnioitusta ja solidaarisuutta yksilöiden välillä sekä yhdistää kansoja. Sen avulla voidaan edistää rauhaa. Siksi YK on julistanut huhtikuun kuudennen päivän kansainväliseksi urheilun päiväksi.

Liikuntaharrastus on lapselle tärkeä monella tavalla. Liikunta tukee aivojen kehitystä ja ehkäisee syrjäytymistä luoden lapselle sosiaalisten suhteiden turvaverkon. Liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia myös hyvän itsetunnon kehittymisen kannalta. Kun lapsi saa liikkua positiivisessa ympäristössä, muodostuu hänelle positiivinen kuva itsestä ja omasta kehosta. Lapsena opitut terveelliset elämäntavat säilyvät aina aikuisuuteen asti. Tämän takia jokaisella lapsella tulisi olla liikuntaharrastus.

Urheilua ei ole koskaan myöhäistä aloittaa, ei edes aikuisena. Terveelliset elämäntavat pitävät suorituskyvyn kunnossa pidempään ja ehkäisevät monia pitkäaikaissairauksia. Niistä eräitä merkittävimmistä ovat kansantaudeiksi kehittyneet toisen tyypin diabetes ja dementia. Terveys on hyvä arvo, ja sitä kannattaa vaalia koko elämän ajan.

Vaikka liikunta on tärkeää kaikille, se on ensisijaisen tärkeä osa naisten voimaannuttamista. Liikunnalla voidaan edistää naisten tasa-arvoa maissa, joissa naisen asema on vieläkin huono.

Liikunta ja urheilu eivät edistä vain yksilön hyvinvointia. Urheilulla on merkitystä myös maan kansallisidentiteetin muodostumisessa. Urheilu luo yhteenkuuluvuuden tunnetta kansalaisten välille. Kansa myötäelää oman maajoukkueen voittoja ja häviöitä. Urheilu yhdistää yli poliittisten ja uskonnollisten rajojen ja saa ihmiset kunnioittamaan toisiaan.

Hyvässä hengessä käyty kilpailu luo myös kansainvälistä solidaarisuutta. Olympialaiset ja MM-kisat ovat tästä hyviä esimerkkejä. Kansallisella tasolla mainio esimerkki tästä on Yhdysvaltojen Super Bowl. Urheilu poistaa näin ennakkoluuloja ja yhdistää ihmisiä eri kulttuureista.

Urheiluhenki on toisten ihmisten kunnioitusta ja kunnioitus on rauhan edellytys. Vaikka tavoitteet ovat suuret, kaikki lähtee pienestä lapsesta. Lapsesta, joka saa nauttia vapaa-ajastaan liikkuen ja urheillen. Urheiluharrastuksella voidaan saavuttaa rauha kriisialueilla. Lapselle ainoa syy juosta tulisi olla liikunta.

#IDSDP

Lähde: http://www.un.org/en/events/sportday/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: