22.3. World Water Day

Tämä blogikirjoitus on osa blogisarjaa, jossa Helsingin YK-nuorten hallituksen jäsenet kirjoittavat YK:n kansainvälisten päivien aiheista. Tämän postauksen on kirjoittanut toisen vuoden kokkiopiskelija Sami Matikainen, joka toimii tänä vuonna Helsingin YK-nuorten varajäsenenä.Tänään 22.3.2018 vietetään maailman vesipäivää ja sitä on vietetty vuodesta 1993. Vesipäivä muistuttaa meitä sekä veden tärkeydestä ihmiselle, että maailman vesivarojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja ihmisten hyvinvointiin. Tänä tärkeänä päivänä on ollut joka vuosi eri teema, jolla tuodaan esille eri näkökulmia puhtaan veden laatuun ja saatavuuteen. Vuoden 2018 teema on luonnonmukaiset menetelmät veteen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.

Tänä päivänä 2,4 miljardia ihmistä elävät ilman kunnollista sanitaatiomahdollisuutta ja yli 663 miljoonaa ihmistä elävät ilman puhdasta vettä. Tätä ei välttämättä uskoisi, koska keskiverto suomalainen käyttää vettä noin 140 litraa päivässä. Suomen tilanne on parempi kuin toisilla veden saatavuuden suhteen. Suomen vesivarat eivät ole loppumassa lähiaikoina, sillä Suomella on suuret pohjavesivarat ja tästä syystä me olemme pitäneet vettä itsestäänselvyytenä. Jos vertaamme vuotta 1990 ja 2018 niin huomaamme, että noin 2,8 miljardia ihmistä on saanut paremmat sanitaatiomahdollisuudet ja he saavat puhdasta vettä päivittäin.

Puhdas vesi ja hyvä hygienia ovat tärkeitä ihmisen terveydelle, sillä ilman näitä taudit leviävät. Laskujen mukaan tämä tappaa ihmisiä enemmän kuin sota. Toinen tärkeä asia on, että kuinka kaukaa vettä täytyy hakea. Unicefin mukaan naiset tekevät yli 70% vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Tämä vaikeuttaa tyttöjen koulunkäyntiä ja useimmiten jopa keskeyttää sen. Puhdas vesi ja sanitaatio kuuluvat myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja ovat jokaisen ihmisen oikeus ja elinehto.

In English:

Today on 22nd of March we celebrate World water day. The first International Water day was commemorated in 1993 and since that time UN-water selects a theme for each year and this year’s theme is Nature for Water. Safe water and good sanitation is every human´s basic right. Read more below

Lähteet:

UNICEF. 2015. Progress on Sanitation and Drinking-Water 2015 -raportti. Luettu 12.2.2018.                  [WWW-dokumentti]

https://data.unicef.org/wp-content/uploads/2015/12/Progress-on-Sanitation-and-Drinking-Water_234.pdf

WHO. 2017. Drinking-water: fact sheet. Luettu 12.2.2018 [WWW-dokumentti]

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs391/en/

Kestävä kehitys/valtioneuvoston kanslia. 2018. Tavoite 6. Varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille. Luettu 12.2.2018. [WWW-dokumentti]

http://kestavakehitys.fi/web/kestava-kehitys/agenda2030/tavoite-6

UN Water. 2018. What is World Water Day? Luettu 12.2.2018. [WWW-dokumentti]

http://worldwaterday.org/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: