20.3. International Day of Happiness

Tämä blogikirjoitus on osa blogisarjaa, jossa Helsingin YK-nuorten hallituksen jäsenet kirjoittavat YK:n kansainvälisten päivien aiheista. Tämän postauksen on kirjoittanut yhdeksäsluokkalainen Emilia Suhonen, joka toimii tänä vuonna Helsingin YK-nuorten järjestösuhdevirkailijana.Onnellisuus on välittämistä.

20. maaliskuuta on vuoden pisin päivä ja silloin vietetään kansainvälistä onnellisuuden päivää. YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa vuonna 2018. Viidenkärjessä olivat mukana Norja (2.), Tanska (3.), Islanti (4.) ja Sveitsi (5.). Onnellisuusraportti mittaa onnellisuutta muun muassa bruttokansantuotteen kansalaista kohden, terveen elinajanodotteen, kansalaisvapauksien, yhteiskunnan tarjoaman tuen ja korruptoitumattoman liike-elämän perusteella.

Vaikka aina ei siltä vaikuta, Suomessa on monta asiaa hyvin. Poliittinen toiminta on Suomessa vapaata, kansalaisia kuunnellaan päätöksenteossa, elintaso on varsin korkea koko maassa ja suomalaiset ovat keskimääräisesti erittäin korkeasti koulutettuja. Vuosien ajan Suomi on ollut kaikkien listojen kärjessä Pisa-tuloksista onnellisuusraporttiin. Maailma elää suurta murrosvaihetta, mutta nopeasta kehityksestä huolimatta emme ole vielä läheskään valmiita. Emme voi kuitenkaan vielä olla ylpeitä. Valitettavasti kaikki eivät ole onnellisia. Onnellisuusraportin loppupäästä löytyvät muun muassa Burundi (156.), Keski-Afrikan tasavalta (155.), Etelä-Sudan (154.), Tansania (153.) ja Jemen (152.). Näissä maissa on korruptiota, aliravittuja ihmisiä ja ihmisoikeuksia rikotaan koko ajan. Olemmeko onnellisia muiden kustannuksella? Länsimaiden korkea elintaso ei ole tullut tyhjästä. Tuhlaamme surutta vähemmän onnellisten kansojen resursseja. Olisiko maailma onnellisempi, jos emme olisi niin itsekkäitä?

Olen aina ajatellut, että ikävät asiat ovat välttämättömiä, mutta ne tulisi kohdata haasteina. Mitä voimme tehdä nälänhädälle ja ilmastonmuutokselle? Kuinka pystymme edistämään ihmisoikeuksien toteutumista ympäri maailmaa?

Kaikki lähtee pienistä teoista kuten kierrättämisestä, säästämisestä ja toisten ihmisten auttamisesta. Suosi reilun kaupan tuotteita ja lähiruokaa, säästä vettä, vältä roskaamista ja välitä ympäristöstäsi. Lahjoita hyväntekeväisyyteen. Niinkin simppeli asia kuin ystävän kuunteleminen voi edistää onnellisuutta. Onnellisuus saavutetaan välittämällä!

#happiness2018

Lähde: http://worldhappiness.report

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close