6.2. International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation

Tämä blogikirjoitus on osa blogisarjaa, jossa Helsingin YK-nuorten hallituksen jäsenet kirjoittavat YK:n kansainvälisten päivien aiheista. Tämän postauksen on kirjoittanut neljännen vuoden sosiaali- ja kulttuuriantropologian opiskelija Kia Karvetti, joka toimii tänä vuonna toisena Helsingin YK-nuorten tiedottajana.


Helmikuun kuudentena päivänä vietettiin Saamelaisten kansallispäivän lisäksi myös toista tärkeää merkkipäivää, nimittäin kansainvälistä naisten ja tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää.

Naisten ja tyttöjen ympärileikkauksella (female circumcision/female genital mutilation/female genital cutting) viitataan toimenpiteeseen, johon kuuluu naisten ja tyttöjen sukuelinten täydellinen tai osittainen poistaminen tai muu vamman tuottaminen kulttuurisiin tai muihin ei-terapeuttisiin perusteisiin nojaten. Yleisesti ympärileikkaus on jaettu kolmeen eri päätyyppiin, joista ensimmäinen tyyppi on toimenpiteen ”lievin” muoto (käsittää usein esimerkiksi osittaisen klitoriksen silpomisen) ja kolmas kaikista vakavin muoto, infibulaatio, millä viitataan täydelliseen klitoriksen ja häpyhuulten poistamiseen sekä ihon kiinniompelemiseen. Kakkostyypillä tarkoitetaan toimenpiteitä, jotka sijoittuvat vakavuudeltaan näiden kahden välille.

Toimenpiteen harjoittamisella on useita eri sosiaalisia, kulttuurisia ja ekonomisia syitä ja sen harjoittamista esiintyy kaikilla mantereilla. Laajimmin toimenpidettä esiintyy Pohjois- ja Koillis-Afrikan alueilla sekä joillain alueilla Aasiassa; UNICEF:n vuoden 2016 raportin mukaan vain kolme maata, Indonesia, Egypti ja Etiopia, käsittävät yli puolet naisten ja tyttöjen ympärileikkauksista. Raportin mukaan maailmassa on ainakin 200 miljoonaa ympärileikattua naista yli 30 maasta. Yli 44 miljoonaa heistä ovat alle 15-vuotiaita. Yleisimmin ympärileikkaus suoritetaan 4-8-vuotiaille tytöille, mutta joissain tapauksissa tyypillinen ympärileikkausikä voi olla 14-15 vuotta tai vanhempi.

Naisten ja tyttöjen ympärileikkauksista voi seurata vakavia terveydellisiä komplikaatioita. Näihin lukeutuvat niin fysiologiset kuin mielenterveydelliset seuraukset, jotka voivat olla välittömiä tai pitkäaikaisia; operaatiosta voi seurata esimerkiksi erilaisia tulehduksia, virtsatieongelmia, ahdistusta, masennusta, univaikeuksia sekä komplikaatioita synnytyksen yhteydessä.

fgcpost

Naisten ja tyttöjen ympärileikkaus loukkaa kolmea yleisesti hyväksyttyä ihmisoikeutta: oikeutta terveyteen, jokaisen oikeutta kehoonsa sekä lasten ja naisten oikeuksia. Tradition harjoittamisen lopettaminen kuuluu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin; se on osa Agenda 2030 -tavoiteohjelmaa, eli traditio pyritään lopettamaan vuoteen 2030 mennessä. UNICEF:n vuoden 2016 tilastojen mukaan yksi kolmesta ympärileikkaavien yhteisöjen 15-19 -vuotiaista tytöistä on läpikäynyt toimenpiteen. 80-luvun puolivälissä operaatio oli suoritettu yhdelle kahdesta saman ikähaarukan tytöistä, joten muutosta viime vuosikymmenten aikana on tapahtunut.

Ympärileikkausten määrä on siis laskenut viime vuosikymmeninä, mutta lasku ei ole ollut tasaista kulttuuristen alueiden sisällä tai välillä. Muutoksen kannalta olennaista on kansainvälisen yhteisön yhteistyö paikallisyhteisöjen kanssa. Etenkin paikalliset naiset ovat avainasemassa, mutta myös miesten pitäisi ottaa vakaampi kanta muutoksen hyväksi. Lisäksi koulutus sekä mielipidevaikuttajien kannat ovat tärkeässä roolissa muutoksen aikaansaamiseksi. YK:n lisäksi useat kansainväliset organisaatiot (muun muassa Afrikan ja Euroopan Unioni) ovat vaatineet tradition lopettamista ja sitoutuneet taistelemaan sitä vastaan.


In English:

On 6th of February we celebrated the International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation. Female genital cutting (female circumcision/female genital mutilation) refers to the practice of complete removal or cutting of external female genitalia for cultural or other non-therapeutic reasons. The practice can result to severe health problems including both physiological and mental health related problems, and it is a violation of human rights. Get more information on the subject from the links below.

Lähteet:

Gruenbaum, E. 2001. Female Circumcision Controversy: An Anthropological Perspective. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.

UN. 2018. International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation, 6 February. Luettu 11.2.2018. [WWW-dokumentti]
http://www.un.org/en/events/femalegenitalmutilationday/

UNICEF. 2016. Female Genital Mutilation/Cutting: A Global Concern. Luettu 10.2.2018. [WWW-dokumentti] https://www.unicef.org/media/files/FGMC_2016_brochure_final_UNICEF_SPREAD.pdf

WHO. 2018. Female genital mutilation: fact sheet. Luettu 10.2.2018. [WWW-dokumentti] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs241/en/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: