Suomi ja suomalaiset YK:ssa 5/5

 

Osana Suomi 100-ohjelmaa Helsingin YK nuoret julkaisevat itsenäisyyspäiväviikolla päivittäin tietoiskun Suomen ja suomalaisten merkittävästä työstä YK:ssa, sekä YK:n arvojen edistäjänä. Kampanjan viimeisenä päivänä keskitymme Suomen rooliin maailman ruokaturvan edistäjänä. // As part of the Finland 100 years Programme, UN Youth of Helsinki is publishing daily a short fact sheet about the remarkable work of Finland and Finns in the United Nations. At the last day of the campaign, we are focusing into Finland’s contribution for the global food security and the english version is available below.

Suomi maailman ruokaturvan edistäjänä

”Ruokaturva toteutuu, kun kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina fyysiset ja taloudelliset mahdollisuudet saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa, joka vastaa heidän tarpeitaan ja mieltymyksiään ja mahdollistaa aktiivisen ja terveen elämän.” (Maailman ruokaturvakokous, 1996.

Maailmassa tuotetaan niin paljon ruokaa, että siitä riittäisi meille jokaiselle. Kuitenkin 815 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa näkee nälkää. Lisäksi joka kolmas kärsii jonkin tason vajaaravitsemuksesta, joka johtuu epätasapainoisesta ravintoaineiden saannista. On siis selvää, että globaalin ruokaturvan parantaminen on äärimmäisen tärkeä tehtävä, josta myös Suomi kantaa vastuuta.

Suomi aloitti kolmivuotisen kautensa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n toimintaa ohjaavassa hallintoneuvostossa viime heinäkuussa. Kyseinen hallintoneuvoston paikka on Pohjoismaiden yhteinen, ja merkittävä tilaisuus Suomelle toimia maailman ruokaturvan edistäjänä. FAO:ssa Suomi painottaa erityisesti kolmea osa-aluetta; tieto- ja standardityötä, riskinkestävyyttä sekä luonnonvarojen kestävää hallintoa ja käyttöä. Näihin osa-alueisiin sisältyy monia tärkeitä painopisteitä kuten esimerkiksi kestävät ruokajärjestelmät sekä kiertotalous.

Myös vuonna 2020 Suomi tulee olemaan merkittävässä roolissa maailman ruokaturvan edistäjänä; silloin vietetään Suomen aloitteesta Kansainvälistä kasvinterveysvuotta. Teemavuoden tarkoituksena on lisätä kansainvälistä tietoisuutta kasvinterveydestä ja sen tärkeistä vaikutuksista maailman ruokaturvaan. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan on arvioitu, että jopa 50% maailman kasvintuotannosta menetetään erilaisten tuholaisten vuoksi ja ilmastonmuutos lisää riskejä entisestään. Sen vuoksi on tärkeää huolehtia kasvinterveydestä, sillä terveet kasvit tuottavat enemmän satoa. Kasvinterveyden parantaminen kohentaa myös maanviljelijöiden toimeentuloa, joka omalta osaltaan torjuu köyhyyttä. Kasvinterveydestä huolehtiminen on tärkeää myös ympäristönsuojelun sekä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Kansainvälinen kasvinterveysvuosi tukee siis myös YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteiden saavuttamista.

Suomi osallistuu maailman ruokaturvan edistämiseen myös muilla tavoin, kuten esimerkiksi tukemalla YK:n Maailman ruokaohjelmaa. On myös hyvä muistaa, että myös yksilötasolla voi vaikuttaa. Päivittäisillä kulutusvalinnoillamme voimme kukin päättää, minkälaista ruoantuotantoa haluamme tukea. Kannustammekin siis kaikkia tekemään vastuullisia valintoja, niin itsemme kuin maailmankin vuoksi!

 

Finland contributing for global food security

“Food security exists when all people, at all times, have physical and economic access to sufficient, safe and nutritious food that meets their dietary needs and food preferences for an active and healthy life.” (World Food Summit, 1996)

We are producing enough food for everyone in this world. However, 815 million people are suffering from hunger. Additionally, every third person experiences some sort of malnutrition, which is caused by unbalanced intake of nutrients. Thus, it is clear that improving global food security is extremely important task and also Finland is taking responsibility on this matter.

Finland started its three years term in the administrative council of the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) last July. This administrative council seat is shared with other Nordic countries and it is significant opportunity for Finland to contribute for global food security. Finland’s three main priorities in FAO are; Information and standardization work of the FAO, Risk resilience and Sustainable management of natural resources and Resource efficiency. Under these three priorities, there are many more important focus areas, such as sustainable food systems and circular economy.

Also during year 2020 Finland will be in significant role in contributing for global security; because of the proposal of Finland, 2020 is a year for International Plant Health. The purpose of this theme year is to raise awareness about plant health and its effects on global food security. According to Ministry of Agriculture and Forestry of Finland, up to 50% of the world’s plant production can be lost due to various pests and climate change will increase these risks even more. That is why it is so important to take care of the plant health; healthy plants produce more yield. Improving the plant health will also increase the income of the farmers, which can in turn decrease poverty. Plant health is also important from the aspect of environmental protection and conserving nature’s biodiversity. International Year of Plant Health therefore also supports achieving the UN Agenda 2030 sustainable development goals.

Finland contributes in global food security also in many other ways, for example supporting World Food Programme. Even though, it is good to remember that everyone can also make a difference in individual level. With our daily choices we can all decide, what kind of food production we want to support. So let’s make sustainable choices, for ourselves and for the world!

Untitled design (16)
Kuva/Photo: Suomi 100 kuva/Suvi-Tuuli Kankaanpää

 

Lähteet / References:

Finland’s priorities in FAO cooperation 2017-2020 (leaflet)

IYPH 2020 Promotional Video

https://www.youtube.com/watch?v=_v0UXcmxYXI

Kepa

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/suomi-edistamaan-maailman-ruokaturvaa-ilmastonmuutos-kohtalonkysymys

Maa- ja metsätalousministeriö / Ministry of Agriculture and Forestry of Finland

http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomen-aloite-kansainvalisesta-kasvinterveysvuodesta-sai-fao-n-yksimielisen-tuen

Maailman ruokaohjelma / World Food Programme

http://www1.wfp.org/zero-hunger

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: