Suomi ja suomalaiset YK:ssa 4/5

Osana Suomi 100-ohjelmaa Helsingin YK nuoret julkaisevat itsenäisyyspäiväviikolla päivittäin tietoiskun Suomen ja suomalaisten merkittävästä työstä YK:ssa, sekä YK:n arvojen edistäjänä. Tämän päivän aiheena on Suomi ja YK:n väestörahaston rooli sukupuolten tasa-arvossa. // As part of the Finland 100 years Programme, UN Youth of Helsinki is publishing daily a short fact sheet about the remarkable work of Finland and Finns in the United Nations. The topic of today is Finland and UNFPA’s role in building gender equality and you will find the english text below.

Suomi ja YK:n väestörahaston rooli sukupuolten tasa-arvossa

YK:n väestörahasto (UNFPA engl. United Nations Population Fund) tekee sukupuolten tasa-arvotyötä keskittymällä perhesuunnittelun, väestöpolitiikan ja lisääntymisterveyden teemoihin maailman köyhimmissä maissa. Rahaston agendaan kuuluvat keskeisenä muun muassa äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen sekä perhesuunnittelun edistäminen. Naisten ja tyttöjen oikeudet ovat suomalaisen kehityspolitiikan kulmakiviä, ja Suomi onkin yksi UNFPA:n päärahoittajista: hallituksen kehitysyhteistyöleikkauksista huolimatta vuonna 2017 rahasto on saanut ulkoasiainministeriöltä yleisrahoitusta yhteensä noin 18 miljoonaa euroa. Suomi on tukenut tätä kautta muun muassa Somalian pitkän aikavälin maastrategian toimeenpanoa, jonka avulla toteutetaan ja edistetään Somalian äiti- ja lapsiterveyspalveluita kehittävää yhteisohjelmaa JHNP:tä (Joint Health and Nutrition Programme).

UNFPA on saanut myös henkilöstöönsä suomalaisvahvistusta, kun YK-konkari Laura Londén nimitettiin vuonna 2015 UNFPA:n hallinnon vastaavaksi varapääjohtajaksi sekä YK:n apulaispääsihteeriksi. Londénilla on takanaan yli 25 vuoden kokemus työskentelystä sekä YK-järjestöjen päämajoissa että kenttätehtävissä. Hän on tehnyt aikaisemmin monipuolista työtä muun muassa YK:n Palestiinan pakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n henkilöstöjohtajana ja logistiikkatehtävissä.

Suomen ja UNFPA:n työstä huolimatta kehittyvissä maissa on edelleen noin 214 miljoonaa naista, joilla ei ole mahdollisuutta tai pääsyä perhesuunnitteluun. Väestöliitto julkaisee vuosittain tiivistelmän UNFPA:n vuosiraportista ja vuoden 2016 raportti ”10-vuotiaat tytöt muuttavat maailman” esittää, että panostamalla tyttöjen ja naisten lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen parannetaan sekä yksilön omia mahdollisuuksia elämässä ja lisäksi voidaan nopeuttaa väestörakenteen muutosta laskemalla naisten kokonaishedelmällisyyttä. Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on painottanut, että kaikkien maailman naisten tulee saada itse päättää omasta lisääntymisestään sillä se tukee sekä naisten omaa hyvinvointia että maailmanlaajuisia kehitystavoitteita.

 

Finland and UNFPA’s role in building gender equality

The United Nations Population Fund (UNFPA) does gender equality work by focusing on themes such as family-planning, population politics and reproductive health especially in the world’s poorest countries. The organization’s main agendas are for example reducing maternal- and child mortality and furthering family-planning. Women’s and girl’s rights are in the core of Finland’s development policies and Finland is in fact one of the main funders of the UNFPA: despite the Finnish government’s cutbacks to development coordination, in 2017 the population fund has gotten in estimated 18 million euros of funding from the Finland’s ministry for foreign affairs. Through UNFPA, Finland has supported for example Somalia and its implementation for long-term national strategy, which is executed by JHNP (Joint Health and Nutrition Programme). JHNP is a joint programme that aims to develop Somalia’s mother- and child health services.

UNFPA has also gotten some Finnish strengthening to its personnel, when an UN veteran Laura Londén was named as UNFPA’s Deputy Executive Director and the UN’s Assistant Secretary General. Londén has over 25 years of experience from working both in the UN-organizations headquarters and field duty stations. She has worked in diverse agencies such as the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) as a Human Resources Director.

Despite UNFPA’s hard work, there are still in estimated over 214 million women in developing countries without a possibility or access to family-planning. The Finnish Väestöliitto (the Family Federation of Finland) publishes an abstract of UNFPA’s annual population reports every year. In the 2016 report “10-year old girls change the world” it is stated that by investing in women and girls reproductive- and sexual health policies one can improve both the individual’s own chances in life as well as affect the population structure by reducing women’s total fertility rate. The Finnish minister for foreign trade and development, Kai Mykkänen has also emphasized that all the women worldwide should be able to decide for their own reproduction, since it endorses both women’s welfare and worldwide development goals.

Untitled design (12)
Kuva: Kai Mykkänen GA72 sivutapahtumassa: Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja naisten oikeuksien rooli naisten taloudellisessa vaikutusvallassa, 20.9.2017 UN Women / Ryan Brown
Photo:  Kai Mykkänen at GA72 Side Event: The Role of Sexual and Reproductive Health and Rights in the Economic Empowerment of Women , 20.9.2017 UN Women/Ryan Brown

Lähteet/References:

http://yk.fi/node/463

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3751504-suomi-tukee-kehitysmaiden-perhesuunnittelu

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=361626&nodeid=48023&contentlan=1&culture=fi-FI

http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid=335979&contentlan=1&culture=fi-fi

http://www.unfpa.org/sites/default/files/biographies/BiographiesDED_Laura_Londen.pdf

http://www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys/materiaalit/yk-n-vaestorahaston-vuosiraportt/ , tiivistelmä YK:n väestörahaston vuosiraportista 2016, ”10-vuotiaat tytöt muuttavat maailman”, sivu 34

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: