#Mahdollisuuslupaus -kampanja

21686382_1458226174261095_2095220973249405707_n 2

Helsingin YK-nuoret ja BadBaado ry tapasivat kaupunginvaltuutettuja keskiviikkona 25.10  #mahdollisuuslupaus -kampanjan merkeissä! Meitä kuulemassa olivat Joel Harkimo (kok), Mirita Saxberg (kok), Alviina Alametsä (vihr), Otso Kivekäs (vihr), Mari Holopainen (vihr), Anna Strömberg (rkp), Björn Månsson (rkp), Outi Alanen (vas), Johanna Laisaari (sdp) ja Tuuli Kamppila (fp).

YK:n päätöslauselma 2250, Nuoret, rauha ja turvallisuus, korostaa nuorten asemaa kestävän rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa ja kehottaa jäsenvaltioitaan ottamaan nuoret mukaan päätöksentekoon kaikilla tasoilla. Meitä sekä Helsingin YK-nuorilla että Badbaado ry:llä innoittaa se, että päätöslauselmaehdotus nousi suomalaisesta kansalaisyhteiskunnasta. Aloitteen ojensivat YK:n senhetkiselle pääsihteerille, Ban Ki-Moonille, Suomen YK-liitto, Allianssi ja Suomen partiolaiset ry vuonna 2011. Päätöslauselma hyväksyttiin YK:ssa joulukuussa 2015, ja se koostuu neljästä pääkohdasta, joita ovat osallistaminen, suojelu, ennaltaehkäisy ja yhteistyö. Mahdollisuuslupaus-kampanja tähtää ennen kaikkea ongelmien ja konfliktien ennaltaehkäisyyn sekä nuorten hyvinvointiin ja heidän potentiaalinsa hyödyntämiseen. Kampanjan tarkoitus on edesauttaa maahanmuuttaja ja maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvointia ja oman paikan ja suunnan löytämistä suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä nuoret – niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajatkin – ovat valtava voimavara, ja heillä on potentiaalia kehittää yhteiskuntaa ja maailmaa parempaan suuntaan. Nuoret eivät ole vain tulevaisuus, vaan yhteiskunta tarvitsee heidän panostaan jo tänään.Badbaado ry sekä Helsingin YK-nuoret haastavat kaikki nuoret mukaan kampanjaan nostamaan keskustelua sekä Helsingin kunnanvaltuutetut kiinnittämään erityistä huomiota seuraaviin aihealueisiin kunnallisessa päätöksenteossa!

1) Kaavoitus
Kaavoitusratkaisut ovat tärkeä syrjäytymistä ehkäisevä ja integraatioon vaikuttava tekijä. Helsingissä on jo nyt havaittavissa asuinalueiden eriytymistä, joka on useiden eurooppalaisten suurkaupunkien ongelma. Kyseinen eriytyminen eli segregaatio on vahvasti kytköksissä syrjäytymiseen, ja segregaatiokehitys vaikuttaa erityisesti lasten ja nuorten tulevaisuuteen, jos pieni- ja suurituloisten ja suomalais- ja ulkomaalaissyntyisten perheiden lapset käyvät eri kouluja (Timo Kauppinen, THL, artikkelissa Vihavainen 2017, HS). Marja Tiilikainen (2012) on tehnyt vertailevaa tutkimusta Suomen ja Kanadan somalien kotoutumisesta ja hänen mukaansa somalinuorten syrjäytymiseen Kanadassa vaikuttaa vahvasti se, mille asuinalueelle nuori syntyy. Me Helsingin YK-nuorilla ja Badbaado ry:llä toivomme, että emme Suomessa ja Helsingissä joutuisi todistamaan kasvavaa segregaatiokehitystä ja pyydämme, että Helsinki pyrkisi ehkäisemään sen. Näihin asioihin voi ja täytyy vaikuttaa kuntapolitiikan keinoin! Meistä on huolestuttavaa, että Helsingin yleiskaavan vuorovaikutusraportti IV:stä 14.6.2016 käy ilmi, ettei yhtäkään maahanmuuttajien eturyhmää ole kuultu, ja ainoastaan Suomenkielinen työväenopisto muistuttaa maahanmuuttajien tarpeista (Helsingin kaupunki 2016, 89).

2) Harrastukset
Harrastustoiminta liittyy vahvasti nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja heidän tulevaan menestykseensä yhteiskunnassa. Nuorisoasiainkeskuksen, Opetusviraston ja Tietokeskuksen toteuttamasta Hyvä vapaa-aika –hankkeesta (http://vapari.munstadi.fi) käy ilmi nuoriso-ohjauksen tärkeys ja se, miten harrastustoiminta vaikuttaa nuorten peruskoulun jälkeisiin valintoihin. Harrastuksissa nuoret oppivat elämänhallintaa ja löytävät ystäviä sekä omat mielenkiinnonkohteensa. Harrastustoiminnan tulisi olla mahdollista sekä kantasuomalaisille että maahanmuuttajanuorille tuloeroista riippumatta, ja harrastuksiin tulisi ohjata ja kannustaa voimakkaammin. Tuloerojakin enemmän nuorten harrastamattomuuteen vaikuttavat ympäröivän harrastuskulttuurin sekä ylisukupolvisten mallien merkitys (Anttila 2017), joten nuorten aktiivinen rohkaisu on tärkeää. Helsingin YK-nuorten ja Badbaado ry:n kanta on, että nuorten kehitystä tukevaa nuoriso-ohjausta ja eri taustoista tulevia nuoria yhteen tuovaa, integroivaa ja monikulttuurista harrastustoimintaa tulisi tukea enemmän.

3) Opinto-ohjaus kouluissa
Nuorten ja maahanmuuttajataustaisten nuorten tukeminen koulunkäynnissä ja opinnoissa sekä niihin liittyvissä päätöksissä on mielestämme äärimmäisen tärkeää. Uutiskohut (El-Khoury, 2015. HS ja Varmavuori 2014, Helsingin uutiset) ja omat kokemuksemme siitä, kuinka opinto-ohjaajat ovat suositelleet maahanmuuttajataustaisille nuorille sosiaali- ja hoiva-alaa nuorten yksilöllisiä toiveita ja potentiaalia huomioimatta, ovat huolestuttavia esimerkkejä kouluissa tarjottavan tuen ja ohjauksen tilasta. Badbaado ry ja Helsingin YK-nuoret toivovat kuntatason päätöksenteon edistävän yksilöllisen ja huomioonottavan opinto-ohjaamisen sekä tuen tarjoamista kouluissa. Koulusta saatavalla tuella on suuri merkitys nuoren itseluottamukseen, käsitykseen mahdollisuuksista yhteiskunnassa, ja täten myös nuoren yhteiskunnalliseen panokseen nyt ja tulevaisuudessa. Kouluissa tarjottavan ohjauksen tulisi avata nuorille uusia näköaloja ja horisontteja, sen sijaan että se luokittelisi heidät taustan perusteella.

Kiitämme Badbaado ry:tä yhteistyöstä sekä kunnanvaltuutettuja tapaamisesta ja nuorten äänen kuulemisesta!

Processed with VSCO with a5 preset
Processed with VSCO with a5 preset
Processed with VSCO with a5 preset

Lähteet
Anttila, A. 2017. Hyvä vapaa-aika –hankkeen tuloksia.

El-Khoury, A. K. 2015. Ulkomaalaistaustaisia tyttöjä ohjataan lähihoitajaksi vaikka rahkeet riittäisivät lääkäriksi. Helsingin Sanomat. 22.6.2015. http://www.hs.fi/kaupunki/art- 2000002833234.html

Helsingin kaupunki. 2016. Helsingin yleiskaava: Vuorovaikutusraportti IV14.6.2016.

https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2016-2.pdf Hyvää vapaa-aikaa –hanke. 2017. http://vapari.munstadi.fi

Varmavuori, M. 2014. Maahanmuuttajia ohjataan hoiva-alalle omista toiveista riippumatta. Helsingin uutiset. 25.2.2014. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/281883-maahanmuuttajia- ohjataan-hoiva-alalle-omista-toiveista-riippumatta

Vihavainen, S. 2017. Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa. Helsingin Sanomat. 23.4.2017. http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005182226.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: