Idea ekskursioon Kirkon Ulkomaanavulle lähti heidän monipuolisesta työstään erityisesti nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Syrjäytymisen ehkäiseminen on Helsingin YK-nuorten yksi tämän vuoden kattavista teemoista, joten olimme innokkaita kuulemaan lisää Kirkon Ulkomaanavun kansallisen ja globaalin tason hankkeista ja toiminnasta. Vierailulla oli mukana 10 osallistujaa.
Ensin pääsimme kuulemaan vanhemman rauhantyön asiantuntijan Matthias Wevelsiepin lyhyen esitelmän Kirkon Ulkomaanvun yleisistä tavoitteista ja erityisesti kiinnostavaa keskustelua käytiin muun muassa kehityskentän tämän hetkisestä murroksesta. Murroksen merkittävinä kysymyksinä ovat kehitysmaa-ajattelusta ylipääseminen sekä tulevaisuuden rahoitusmekanismit. Matthiaksen mukaan tämän tilanteen edessä alan toimijoiden on hyvä pysähtyä pohtimaan mitä todella haluamme tehdä ja ketä haluamme olla etenkin kenttätyöhankkeita suunniteltaessa. Hän tunnusti myös, että jopa kehitysalan järjestöjen on hankala päästä yli tästä kehitysmaa-länsimaa jaottelusta, sillä kysymys elää instituutioissa niin sisäänrakennettuna.
Matthias Wevelsiep avasi vierailun
Lähi-idän aluevastaava Tanja Korkalainen aloitti esityksensä pysäyttävillä kuvilla Lähi-idän nuorista, jotka selittivät pitkälti sitä, miksi nuorten asema on erityisen tärkeä konfliktien ja rauhan prosesseissa. Hän esitteli myös vakuuttavia numeroita: Maailmanpankin mukaan Gazan nuorisotyöttömyys on tällä hetkellä 60 % luokkaa ja UNHCR:n tilastojen mukaan Syyrian tämänhetkisistä 4,8 miljoonasta pakolaisesta yli puolet on alle 18-vuotiaita. Esimerkit Kirkon Ulkomaanavun työstä Jordaniassa, Palestiinassa ja Israelissa olivat kiinnostavia ja mieleen jäi vahvasti erityisesti Jordanian tapaus. Jordanian hallituksen määräyksen mukaan pakolaisten kanssa työskentelevien järjestöjen on otettava mukaan toimintaansa myös alueen valtaväestöä. Tanja selitti tämän luoneen luontevaa sosiaalista kanssakäymistä uusien tulokkaiden ja valtaväestön välillä, mikä on omiaan vähentämään jännitteitä valtiossa, jossa valtaväestön peruspalvelut eivät ole välttämättä täysin turvattuja.
HYKY pääsi kuulemaan myös vuonna 2007 perustetun Naisten Pankin toiminnasta Ulla Räisäseltä. Naisten Pankin missio on tukea kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Tarinan mukaan kansainliikemäinen vapaaehtoispohjalla toimiva Naisten Pankki on saanut alkunsa 15 vaikutusvaltaisen naisen aloitteesta. On hienoa huomata, mitä verkostoitumisella voidaan saada aikaan. Naisten Pankki järjestää Kävele Naiselle Ammatti –tapahtuman 11.9., josta lisätietoa löytyy osoitteesta: https://www.naistenpankki.fi/tietoa-meista/kavele-naiselle-ammatti/

Vierailun loppupuolella pääsimme vielä kuulemaan Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston toiminnasta verkostokoordinaattori Paula Tarvaiselta. Vierailu oli erityisesti nuorisojärjestön näkökulmasta antoisa ja antoi myös ajatuksia HYKY:n toiminnansuunnitteluun.
Helsingin YK-nuoret kiittävät vierailusta Kirkon Ulkomaanapua, puhujia sekä erityisesti Paula Tarvaista sekä Milla Perukangasta vierailun organisoimisesta!