HYKYn opintomatka Brysseliin ja Haagiin

Helsingin YK-nuoret järjesti 11.-13.5.2015 opintomatkan Brysseliin ja Haagiin. Matkan tarkoituksena oli tutustua Brysselissä ja Haagissa toimiviin kansainvälisiin elimiin, tavata eri alojen asiantuntijoita, keskustella HYKYlle tärkeistä aiheista ja tavata Belgian YK-nuoria. 

HYKY vierailulla UNRICissa Brysselissä.

Brysselissä vierailimme Euroopan parlamentissa Nils Torvaldsin vieraana, YK:n alueellisessa tiedotuskeskuksessa UNRICissa, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Euroopan-aluetoimistolla (OHCHR) ja Pohjois-Atlantin liiton eli Naton päämajassa. Haagin kohteina olivat Jugoslavia-tuomioistuin (ICTY), Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) vähemmistövaltuutetun toimisto (High Commissioner on National Minorities).

Vierailuilla saimme perehdytyksen kuhunkin organisaatioon, niiden keskeisiin tehtäviin ja mandaatteihin. Olimme valmistautuneet vierailuihin tekemällä infopaketit kustakin kohteesta ja esittäneet toivomuksia käsiteltävistä kysymyksistä.

Euroopan parlamentissa keskustelimme esimerkiksi pakolaistilanteesta Välimerellä ja Transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta TTIP:stä. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistossa puhuimme muun muassa Euroopan ihmisoikeustilanteesta, kuten romanien, vammaisten ja pakolaisten oloista sekä naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja rasismista.

Astrid Thorsin vähemmistövaltuutetun mandaatti antaa edellytyksen tarkkailla ja toimia “early warning & early action” -periaatteella. Jugoslavia-tuomioistuimen ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen toiminta keskittyy toiseen päähän, eli tutkii ja tuomitsee vakaviin rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä.

YK:n asettaman Jugoslavia-tuomioistuimen mandaatti koskee Jugoslavian hajoamissotien sotarikoksia. Vaikka mandaatti päättyy muutaman vuoden kuluttua, rauhantyö jatkuu vielä pitkään. Kansainvälisen rikostuomioistuimen mandaatti astui puolestaan voimaan 2002, kun 120 valtiota allekirjoitti Rooman perussäännön. Tuomioistuimen tehtävä on selkeä, eli tuomita henkilöitä sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja joukkotuhosta (kansanmurha), mutta kansainvälisen rikosoikeuden periaatteet oli perussäännön luomisen jälkeen kehitettävä erikseen. Oli mielenkiintoista oppia, kuinka tuomioistuin ja sen periaatteet ovat rakentuneet ja millaisia haasteita tuomioistuimen päivittäiseen työhön kuuluu. Esimerkiksi kansalaisten oikeus seurata oikeudenkäyntiä omalla äidinkielellä voi johtaa tulkkaushaasteisiin. Meille selvisi esimerkiksi, että livelähetyksissä on 30 minuutin viive, jotta tulkkauksen oikeellisuus voidaan tarkistaa ja tarvittaessa poistaa siitä kohtia henkilöllisyyden suojeluun liittyvissä seikoissa.

HYKYn perinteeksi muodostuneilla opintomatkoilla pyritään tapaamaan paikallisia YK-nuoria ja keskustelemaan heidän kanssaan YK-nuorten roolista sekä keskeisistä vapaaehtoistyön painotuksista. Oli ilo tutustua belgialaisiin YK-nuoriin ja huomata, kuinka painimme samojen asioiden kanssa työssämme paremman maailman puolesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: