Lapsiavioliitot

Planin ja 12 vuotiaan norjalaisen tytön Maja Bergströmmin kampanja keräsi aikaisemmin syksyllä paljon huomiota mediassa. Ideana oli luoda länsimainen lapsimorsian ja näin saada lapsiavioliitoille lisää huomiota siellä, missä aihe ei kosketa ihmisiä tarpeeksi paljon.

Thea (eli Maija) piti blogia tulevista häistään 37-vuotiann miehen kanssa, ja häille oli järjestetty myös oma tapahtuma Facebookissa. Tempaus onnistui sikäli, että lehdetkin uutisoivat aiheesta ja ihmiset uskoivat tapahtumaan, vaikka norjan lain mukaan häät eivät edes olisi olleet mahdolliset. Aihe herätti keskustelua kaikissa pohjoismaissa, Suomessa aiheesta uutisoivat mm. Ilta-sanomat sekä Nyt.
Häät todella järjestettiin Norjassa, nimittäin 11.10, YKn tyttöjen päivänä. Kukaan ei tietenkään oikeasti nainut ketään.
Lapsiavioliitto on siis avioliitto joka solmitaan kahden lapsen, tai yhden lapsen ja yhden aikuisen välillä. Kyseessä voi olla joko poika tai tyttö, mutta tytöt ovat useimmiten lapsiavioliittojen uhreja.
Lähdetään siitä että lapsia ovat kaikki jotka ovat alle 18 vuotiaita. Ongelman laajuus on helpompi ymmärtää kun katsoo Unicefin tilastoja tyttöjen tilanteesta:
Maailmanlaajuisesti 36 % 20-24 -vuotiaista naisista solmivat avioliiton ennen kuin täyttivät 18 vuotta
Tämä tarkoittaa että tänään n 39000 tyttöä menee naimisiin, ja tällä hetkellä maailmassa on n. 700 miljoonaa naista, jotka ovat, tai ovat olleet lapsiavioliiton uhreja. (eli siis 127 kertaa enemmän kun koko Suomessa on ihmisiä)
Vuosittain 15 miljoonaa 15-19-vuotiasta tyttöä saa lapsen.
Raskaus on 15-19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy kehitysmaissa. Tämän ikäryhmän tyttöjen todennäköisyys kuolla raskauden aikana tai synnytykseen on kaksi kertaa suurempi kuin aikuisella naisella.
Alle 15-vuotiaat synnyttäjät kuolevat viisi kertaa todennäköisemmin kuin 20-vuotiaat naiset synnytyksessä.
Tietenkään kaikkien tyttöjen kohtalo ei ole yhtä ikävä, sillä joissakin tapauksissa kyseessä voi olla esim. kahden alaikäisen välillä solmittu rakkaussuhde, jota kulttuuri ei hyväksyisi ilman avioliittoa. Ehdottomasti suurinta osaa odottaa kuitenkin ikävä kohtalo jolle he itse eivät voi tehdä yhtään mitään.
Syitä lapsiavioliitoille ovat:
  • Kulttuuri ja uskonto. Joissakin maissa naisen täysikäisyyden määrittää esimerkiksi kuukautiset eli mahdollisuus synnyttää.
  • Vanhempien taloudellinen tilanne. Monissa kulttuureissa tyttölapset isoissa perheissä ovat taloudellinen rasite. Kaikki vanhemmat eivät tee tätä pahuuttaan vaan pakon edessä
  • Ei suhdetta ilman avioliittoa, lähinnä uskonnot johtavat siihen että esim. 16 vuotiaat menevät naimisiin koska eivät muuten saa olla suhteessa. (huom: Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta. Tilannetta ei siltikään voi verrata)
Mihin lapsiavioliitto johtaa:
  • Koulutus keskeytyy
  • Tytöstä tulee usein miehen omaisuutta ja kodin vanki
  • Tyttö menettää itsemääräämisoikeutensa
  • Monissa tapauksissa liian aikaiseen sukupuolielämään (vasten tahtoaan) sekä liian aikaiseen synnytykseen jota lapsen ruumis ei kestä
  • Nuoret lapsimorsiamet ovat jo valmiiksi konservatiivisen kulttuurin tai uskonnon uhreja ja kohtaavat todennäköisesti myös muuta väkivaltaa
  • Liian nuorelle tytölle yhdyntä voi aiheuttaa synnytyselimien ja virtsateiden vammoja puhumattakaan psyykkisistä ongelmista
Lapsiavioliittojen loppuminen on ollut yksi YK:n sekä YK-naisten tärkeistä tavoitteista. Aihe on hankala sillä moni YK:n jäsenmaa on maa jossa lapsiavioliitot ovat osa kulttuuria. Kuitenkin lapsiavioliitot tuomitseva päätöslauselma sai yli 100 valtion kannatuksen YK:n ihmisoikeusneuvostossa, eli lapsiavioliitot ovat nyt virallisesti ihmisoikeusrikkomus. Tämä on suuri askel kaikille potentiaalisille lapsiavioliiton uhreille. Vaikka maassa olisikin lain mukaan oikein naida lapsi, voi kansalaiset aina vedota kansainvälisiin sopimuksiin.
Planin kampanja onnistui, mutta surullista on se että suurin osa ihmisistä reagoi vasta kun ongelmat esiintyvät tarpeeksi lähellä heitä. Länsimaalaisen ihmisen on helppo vaikuttaa tyttöjen tilanteeseen järjestöjen kautta. On todettu että mitä kouluttautuneempi tyttö on, sitä todennäköisemmin hän saa olla lapsi pidempään. Koulutuksen voi taata rahatuella, meille pienet summat voivat kehitysmaassa vastata vuoden koulukirjoja.
Yksi iloinen asia on se että ”hetki” sitten lapsiavioliitot olivat normi myös länsimaissa. Vain parissa sadassa vuodessa lapsiavioliitot ovat siis jo käytännössä vähentyneet radikaalisti, ja kehitys jatkuu edelleen. Hyvinvoinnin lisääminen kehitysmaissa johtaa siis samaan kun johti täälläkin.
Aiheesta voi lukea lisää mm. Unicefin, Planin ja YK:n sivuilla. Monella sivulla on myös videoita sekä tyttöjen omakohtaisia tarinoita aiheesta.
Annetaan lasten olla lapsia!
Hyvää tyttöjen päivää näin kaksi viikkoa myöhässä!

Anna Ala-Ketola

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: